EFOP-3.6.2-16-2017-00014

EFOP-3.6.2-16-2017-00014

Projekt adatai

 • projekt azonosító száma: EFOP-3.6.2-16-2017-00014
 • a kedvezményezett neve: Eötvös Loránd Tudományegyetem
  • Konzorciumi tag: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem
  • Konzorciumi tag: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
 • a projekt címe: Nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén
 • a szerződött támogatás összege konzorcium: 979 991 579 Ft
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem: 481 438 174 Ft
  • Eszterházy Károly Katolikus Egyetem: 213 932 983 Ft
  • Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem: 284 620 422 Ft
 • a támogatás mértéke: 100 %
 • a projekt kezdési dátuma: 2017.09.01.
 • a projekt tényleges befejezési dátuma: 2022.06.30.
 • http://fenyszennyezes.hu

Projekt szakmai tartalmának bemutatása:

A fényszennyezés a környezeti ártalmak egyik kevésbé ismert formája, pedig ugyanannyira oda kellene figyelni rá, mint a többi szennyező forrásra. A fény hatással van a növényekre, állatokra és hasonlóan az emberekre is. Akár kis mennyiségű, rossz időben érkező fény is megzavarhatja az élőlények belső óráját, a hormonok termelését, vagy akár a teljes ökoszisztémát is károsan érintheti. A ragadozó-zsákmány kapcsolatok felborulhatnak és az éjszakai fajok növekvő mértékben elveszthetik életterüket. Ezzel egyidejűleg a fény előállítása egyre olcsóbbá válik a modern technológia jóvoltából. Ráadásul a kibocsátott fény nagyobb arányban tartalmaz kék komponenst, ami káros a környezetünkre. A fényszennyezés mértéke évente 5-10 %-kal növekszik.
A kutatásokban a Savaria Egyetemi Központon kívül az Eszterházi Károly Egyetem (Eger) és a Kaposvári Egyetem vesz részt. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 979,99 millió forint uniós támogatás felhasználásával, futamideje 38 hónap.

A nemzetközi együttműködésben zajló kutatások kiterjednek a fényszennyezés hatásának széles körű vizsgálatára, Magyarország fényszennyezettségi állapotának felmérésére A pályázat segítségével megvalósuló szakmai tevékenység két fő irány köré csoportosul:

(1) nemzetközi és hazai fényszennyezés-felmérések folytatása,

(2) egy közvilágítási mintaprojekt létrehozása.

Mindkét projekt úgy épül fel, hogy azok segítik a nemzetközi együttműködések kialakulását. A két alprojekt természetes szinergiája a mintaprojekt segítségével a környezetet érő fényszennyezés eltérő körülmények (megvilágítás, színhőmérséklet) közötti mérése és a környezet biológiai monitorozása.

A fényszennyezés-felmérések terén fontosnak tartjuk, hogy azokkal párhuzamosan elindítsuk a Nemzeti Tájstratégia egy tervezett intézkedésének megvalósítását. Elvégezzük a védett természeti területek, nemzeti parkok fényszennyezettségi állapotának felmérését, a jelenlegi állapotok rögzítését. Nagyon fontosak azok a határ menti nemzeti parkok, ahol a szomszédos országokkal együttműködve vizsgáljuk a határokon átívelő területeket. Nemzetközi együttműködésben tervezzük további helyszínek fényszennyezettségének monitorozását.

Két kistelepülés közvilágításának mintaszerű korszerűsítése valósul meg a projektből. Jelenleg nem léteznek olyan elterjedten használt berendezések, amelyekkel optimálisan megoldható a feladat és ezen felül kutatási szempontból fontos szabályozható tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezért a program egyik részeként célirányosan kell kifejleszteni a megfelelő lámpatesteket. A kifejlesztendő rendszerben a fényáram és a világítás színe is szabályozható. A mintaprojektek védett, fényszennyezésmentes környezetben valósulnak meg. Ezzel elérhetjük azt, hogy a megvalósított optimális világítás mellett a pályázat futamidejében egy olyan „település és környezete” léptékű laboratórium jön létre, amely alkalmas arra, hogy nemzetközileg jelentős, újszerű, külföldi partnerek bevonásával futó kutatási projektek indíthatók és végezhetők. Ilyen projektek közül kiemelt jelentőségűek a következők: A közvilágítás okozta fényterhelés, az égbolt fénysűrűség-eloszlásának monitorozása a világítási paraméterek függvényében, biológiai monitorozás a település környezetében, a világítási környezettől függő változások kimutatása.

A megvalósuló világítási környezetben lehetővé tesszük külföldi kutatók hosszabb távú mérési, biológiai monitorozási kampányait. A mérési eljárások összehangolása érdekében nemzetközi összehasonlító kampányokat szervezünk, ami garantálja, hogy a különböző helyszíneken végzett mérések összehasonlíthatók, kalibráltak legyenek. A biomonitorozás részeként képalkotó polarimetriával tervezzük mérni a holdfénnyel megvilágított éjszakai égbolt polarizációs jellemzőit és azoknak a fényszennyezés hatására való megváltozását.

A projekt segítségével egyúttal megvalósíthatók a 2017-2026 Nemzeti Tájstratégiában kiemelten is szereplő, fényszennyezéssel kapcsolatos célok is, hiszen a szükséges kormányzati és egyetemi/kutatóintézeti intézkedések között külön is megfogalmazza a „fényterhelés országos felmérését (pl. égbolt fénysűrűségeloszlásának meghatározásával) és a fényterhelés állapotértékelését”. A Tájstratégia foglalkozik a települések világításával is: külön intézkedésként szerepel a „Fényszennyezésmentes települési közvilágítás tervezése és kialakítása: világítás geometriájának javítása, 2700K alatti színhőmérséklet alkalmazása.”

A kitűzött feladatok egy részéhez a (GINOP 2.3.3-15) pályázat biztosítja az infrastrukturális hátteret. A másik pályázatból egy világviszonylatban is egyedülálló mobil laboratóriumot építünk fel, amellyel fényszennyezés-felméréseket indíthatunk el. A mostani pályázat segítségével a mobil mérési lehetőséget kiegészítjük egy állandó mérőállomásokból álló hálózattal.