Duplázott a SEK Poetry

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.04.29.
Duplázott a SEK Poetry

Tavaly indult útjára hagyományteremtő szándékkal, hallgatói kezdeményezésre és szervezéssel a SEK Poetry szavalóverseny az ELTE Savaria Egyetemi Központban (SEK). Április 24-én újra a zsűri elé állhattak azok, akik tehetséget éreztek magukban. Egy meg egy az kettő: idén kétszer annyian mutatták meg tudásukat.

Bátran mondhatjuk, a szavalóverseny is egy berzsenyis hagyomány újjáélesztése, hiszen a SEK jogelőd intézményeiben rendszeresen tartottak hasonló – országos hírű – megmérettetéseket, amelyek összeforrtak Benke Éva egykori oktató nevével.

Persze a hagyományokat újjáéleszteni egyáltalán nem könnyű feladat, hiába ugyanaz a helyszín és ugyanazok a falak, sok múlik a szervezőkön és a fiatalokon. Nos, a két fél ebben az esetben egy és ugyanaz, hiszen a szavalóverseny ötlete Gelsei Zsófia hallgató (hamarosan magyartanár) fejéből pattant ki, aki hallgatótársaival nem csak megálmodta, meg is valósította a versenyt.

A versenyzőknek a tavalyihoz hasonlatosan a második SEK Poetry-n is egy-egy szabadon választott verset és monológot kellett előadniuk. A megmérettetésen ezúttal sem csak egyetemisták, hanem középiskolások is indulhattak.

És indultak is – sőt, még általános iskolások is. Ráadásul voltak, akik Nagykanizsáról érkeztek. Összesen öt általános iskolás, egy középiskolás és nyolc egyetemista állt a zsűri elé (utóbbiak egy kategóriában), amely Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház színészének elnökletével, tagjai között dr. Fűzfa Balázzsal és dr. Czetter Ibolyával a magyar irodalom tanszék oktatói, valamint Szauer Ágostonnal, az ELTE Bolyai iskola tanárával értékelte mindenkiben a tehetséget.

A versenyen ezúttal is volt minikiállítás, amely drámákból származó részletekből és az azokhoz kapcsolódó szövegtárgyakból állt, és zenés produkció is, Csendes Máté vezetésével a versenyzők közül néhányan a Pál utcai fiúk című zenés darabból ismert Mi vagyunk a Grund! című dalt adták elő.

Ha a hagyományokkal kezdtünk, akkor végül megjegyezzük: a versenyen az egyik új szervező, Gaál Flóra, elsőéves tanárszakos hallgató konferált. Így kezdődik a hagyományok átörökítése.

 

Eredmények
Általános iskolások:
1. Deme Viktória
2. Balogh Kristóf
3. Polyák Ákos


Középiskolások és egyetemisták:
1. Fási Barnabás
2. Mudry András
3. Horváth Anikó

Duplázott a SEK Poetry

Duplázott a SEK Poetry

0

/

0

0

/

0