Duális turizmus–vendéglátás szak: elkezdődött a képzők képzése

Kleinhappel Miklós – Fotó: SEK | 2019.04.24.
Duális turizmus–vendéglátás szak: elkezdődött a képzők képzése

Az Oktatási Hivatal akkreditálta az ELTE Savaria Egyetemi Központ (SEK) duális turizmus–vendéglátás alapszakját. Az elmúlt hetekben a vállalati partnereknél elkezdődött a leendő oktatók képzése.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a SEK duális turizmus–vendéglátás alapszak indítását tervezi, egészség- és sportturizmus, valamint vallási és zarándokturizmus specializációkkal.

A képzés nem előzmények nélküli, hiszen az intézményben korábban volt idegenforgalmi szakmenedzser szak. Ennek köszönhetően az időközben a piaci igények szerint átalakított tananyag, valamint az oktatói állomány rendelkezésre áll az egyetemen.

Ám a duális képzési forma a gyakorlatok helyszínéül szolgáló vállalati partnerekénél új feladat, ezért a leendő gyakorlati oktatóknak elsősorban szakmódszertani és pedagógiai ismeretek oktatására van igényük. A partnerek közül ez elsőként a Büki Gyógyfürdőben történt meg az elmúlt hetekben, az EFOP-3.5.1-16-2017-00012 számú, Felsőfokú duális képzések fejlesztése a nyugat-magyarországi peremvidéken című projekt keretében.

Dr. Tóth Gábortól, a projekt szombathelyi szakmai vezetőjétől megtudtuk, a felkészítés szakmódszertani tartalma azt jelenti, hogy a leendő oktatók kiképzésében olyan tanítási-tanulási helyzetet teremtenek gyakorló egyetemi oktatók, amelyek a vállalati partnerek saját tevékenységéhez kapcsolódnak, de összefüggnek a képzés tartalmával is.

A kurzus során oktatóink olyan oktatási helyzeteket mutatnak be, mellyel a vállalati partnerek oktatói a duális képzés során találkozhatnak, és rendszeresen kezelniük kell. Ilyenek például az alapvető didaktikai ismeretek, mint például a motiváció, a kurzusterv, az órafelépítés, az összefoglalás, a mérési formák, ezek mellett felkészítjük partnereinket az egyetemi alapképzés és a duális képzés szervezési feladataira, a hallgatói és az oktatói kötelességek bemutatásával

– fejtette ki dr. Tóth Gábor, aki a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) két másik oktatójával, dr. Lenner Tiborral és Zentai Zoltánnal tartotta meg az első kurzust a Büki Gyógyfürdőben.

A Képzők képzése program a Sárvári Gyógyfürdőben folytatódik.