Duális turizmus–vendéglátás alapszak indul az ELTE SEK-en

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.05.22.
Duális turizmus–vendéglátás alapszak indul az ELTE SEK-en

A szakma minden területén ütőképes, a 21. század igényeire reagálni tudó szakemberek gyakorlatorientált képzése a cél.

Sajtótájékoztatóra várta a médiamunkásokat a Savaria Egyetemi Központ (SEK) május 15-én, hogy bejelentse, az intézményben duális turizmus–vendéglátás alapszak indul, nappali és levelező tagozaton egyaránt, a következő tanévtől, amelyre már a pótfelvételi eljárás keretében lehet jelentkezni.

Dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese távolról indított, átfogó képet adva a SEK képzésekkel kapcsolatos fejlesztési elképzeléseiről.

Kifejtette, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel három évvel ezelőtt megtörtént egyesülésekor a Savaria Egyetemi Központ a helyi gazdaság igényeinek figyelembe vételével határozta meg, hogy a fejlesztések pillérei a pedagógus-, a gépészmérnöki, a gazdaságtudományi, valamint a sport- és egészségtudományi képzési területek.

A pedagógusképzés learning 3.0 alapú módszertani megújítása érdekében tavaly megalakult az ELTE új szombathelyi egysége, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ. A gépészmérnöki képzés az Informatikai Kar keretében működik, amely informatikus alapképzést is indított Szombathelyen. A sport- és egészségtudományi képzési terület szakkínálata is bővült.

A gazdaságtudományi képzéseket a Társadalomtudományi Kar gondozza, amely a nagy sikerrel működő gazdálkodási és menedzsment, valamint kereskedelem és marketing szakok irányítása mellett megteremtette a duális turizmus–vendéglátás alapszak indításának feltételeit.

Dr. Németh István hangsúlyozta, a turizmus és a vendéglátás a régió erőforrásai között találhatók, amelyek a minőségi szolgáltatások nyújtásában érdekelt fürdőktől és a turizmussal foglalkozó cégektől érkezett visszajelzések szerint igénylik a jól képzett szakembereket, különösen azokat, akik – a gépészmérnöki szak esetében már sikertörténetté vált – duális rendszerben szereznek diplomát. (Turizmus-vendéglátás szakon a régióban ugyan Sopronban és Veszprémben is lehet tanulni, ám nem duális formában.)

Székely Klára, a Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék adjunktusa kiemelte, az egyetem célja a szakma minden területén ütőképes, a 21. század igényeire reagálni tudó szakemberek gyakorlatorientált képzése. A duális képzési formának köszönhetően a hallgatók már a második félévtől belekóstolnak a gyógyfürdők és a szállodák világába. A duális turizmus-vendéglátás alapszak két specializációja a vallásturisztika és a welnessturizmus.

Dr. Németh István hozzátette, a képzés céges partnerei domináns gazdasági szereplők és a római katolikus egyház, de a listát a jövőben kisebb cégekkel is kívánja bővíteni az egyetem.

A szak hallgatói a rektorhelyettes megfogalmazása szerint a képzés során nem azt tanulják meg, hogyan kell szállodai szobákat eladni, hanem a desztinációmenedzsmentben, vagyis a termékképzésben, a „csomagolásban” és az értékesítésben lesznek járatosak.

Dr. Németh István hozzátette: a régió jövője az ipari és a szolgáltatási szektor minőségén múlik, ezek fejlesztésében az ELTE, Magyarország legnagyobb egyeteme partner. Az egyetem erőforrás és lehetőség – hangzott el.

Duális turizmus–vendéglátás alapszak indul az ELTE SEK-en

Duális turizmus–vendéglátás alapszak indul az ELTE SEK-en

0

/

0

0

/

0