Diplomaták és tiszteletbeli konzulok

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2022.03.11.
Diplomaták és tiszteletbeli konzulok

Konferenciát és kiállítást rendezett a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Savaria Egyetemi Központban. Az osztrák–magyar diplomáciai együttműködést a kiegyezéstől napjainkig és a civil diplomáciát górcső alá vevő rendezvénynek szomorú aktualitást adott Oroszország Ukrajna elleni háborúja.

A diplomáciai és konzuli testület megjelent tagjait, az államigazgatás, az ipari, a mezőgazdasági, a kereskedelmi, az egészségügyi és a szolgáltatóipari szektorok, illetve az oktatási intézmények képviselőit a házigazda nevében a március 7-i, Az osztrák–magyar diplomáciai együttműködés a kiegyezéstől napjainkig című tanácskozáson Lenkai Nóra rektori biztos köszöntötte.

Beszédében elmondta, a nemzetek szintjén az emberek közötti – nyelvi, lakóhelyi és egyéb – kapocs biztosítja azt a jólétet, amelyet a polgárok elvárnak az országok vezetőitől. Ez a híd azonban megosztó is lehet a nemzetek kapcsolatában, hívta fel a figyelmet a rektori biztos. Lenkai Nóra az ELTE névadójának édesapja, Eötvös József nevéhez kötődő, ingyenes általános tankötelezettséget előíró első magyar népoktatási törvényt forradalminak tartja a félelmet és agressziót szülő tudatlanság felszámolásában. Hangsúlyozta, a másik megértése biztonságot, közös gondolkodást eredményez, amely meghozza a nemzeti gazdagodást és Európa stabilitását, hangsúlyozta a rektori biztos, aki hozzátette, a tiszteletbeli konzulok munkájukkal, emberi magatartásukkal a tudást az acélnál is erősebb kapoccsá formálták nemzeteink között.


Balról jobbra:  Balogh Károly Zsolt, az Osztrák Köztársaság tiszteletbeli konzulja,  Pintér István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tiszteletbeli konzuli ügyekért felelős miniszteri biztosa, Lenkai Nóra, a Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa, Kalocsai Péter egyetemi docens, a Történelem Tanszék vezetője, Nagy Andor, Magyarország bécsi és rendkívüli meghatalmazott nagykövete

A konferencián elsőként Kalocsai Péter egyetemi docens, a Történelem Tanszék vezetője az Osztrák–Magyar Monarchia külügyi igazgatásáról tartott előadást a boldog békeidők korszakát középpontba állítva. Majd Balogh Károly Zsolt, az Osztrák Köztársaság tiszteletbeli konzulja a két ország diplomáciájában mérföldkőnek számító évfordulókról beszélt.

Nagy Andor, Magyarország bécsi és rendkívüli meghatalmazott nagykövete immár a jelenről szót ejtve bevezetőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy az országok közötti jó diplomáciai kapcsolatok révén elkerülhetők a háborúk. Példaként Putyint említette, aki a diplomácia eszközeivel nem érte el a céljait, ezért a háború mellett döntött. Nagy Andor megfogalmazása szerint ez egy ukrán–orosz konfliktus, amelybe sem Magyarország, sem Ausztria nem avatkozik be, de a két ország humanitárius téren minden tőle telhetőt megtesz. Mint elmondta, diplomataként is nyomasztó érzés számára, hogy nem tud segíteni az otthonukat, hazájukat elhagyni kényszerült embereken.

A nagykövet immár előadására rátérve úgy vélekedett, Magyarország és Ausztria diplomáciai kapcsolata jó, helyenként kiváló, amely sokat segít az együttműködésben. A szomszédos országok egymásra vannak utalva, ezért örömmel látja, mennyire összenőtt a térség. A két államelnök is jó személyes kapcsolatot ápol egymással, összeköti őket a környezetvédelem. A magyar nagykövetség Bécsben egy 1747 óta magyar tulajdonban lévő palotában található. Hazánk egyedüliként, a nyugati szomszédunknál dolgozó magyarok nagy száma miatt, megkönnyítve számukra az ügyintézést, Tirol tartományban főkonzulátussal is jelen van, tudtuk meg.

A konferenciát záró Pintér István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tiszteletbeli konzuli ügyekért felelős miniszteri biztosa előadásán a C–épületi aulában látható tárlat anyagáról szólt. A kiállítás a minisztérium elmúlt évi kutatásán alapul, és bemutatja a civil diplomácia legnemesebb hagyományait. Elhangzott, a tiszteletbeli konzulok elődeit már az ókorban is megtaláljuk. Az első magyar tiszteletbeli konzulok – rektor elnevezéssel – a 11. század első felétől Bizáncban működhettek. Kiváló diplomaták ténykedtek 1950-ig, amikor a diktatúra eltörölte ezt az intézményt. A rendszerváltás tette lehetővé, hogy Magyarország ismét fogadhassa más állam tiszteletbeli konzulját, illetve maga is éljen ezzel a diplomáciai lehetőséggel. Jelenleg kétszázhatvannégy tiszteletbeli konzul képviseli Magyarországot a világ száztíz országában. Hazánkban negyvenöt országból hatvanöt tiszteletbeli konzul dolgozik. A tárlatot március 11-ig lehet megtekinteni.

 

 

Diplomaták és tiszteletbeli konzulok

Diplomaták és tiszteletbeli konzulok

0

/

0

0

/

0