Diplomakiállítás az online térben

Diplomakiállítás az online térben
05/29

2020. május 29.

05/29

2020. május 29. -


A Vizuális Művészeti Tanszék végzős képalkotás szakosainak diplomakiállítása minden évben az egyetemi kereteken túlmenően is fontos kulturális esemény, amely idén sem marad el, csupán átalakul.

„Sosem izgultam még ennyire diplomakiállítás megnyitója előtt”

– mondta ezzel kapcsolatban a tanszékvezető.

Az már a tavalyi diplomakiállítás idején is tudható volt, hogy 2020-ban a tárlatnak egy évtizede otthont adó Szombathelyi Képtár helyett – a létesítmény felújítása miatt – ideiglenesen új helyszínt kell keresni. A koronavírus-járvány azonban még egyet csavart a történeten, előbb az oktatás került át az online térbe, majd a vizsgaidőszak.

Utóbbihoz szervesen kötődik a Vizuális Művészeti Tanszék végzőseinek diplomakiállítása, amelyre hagyományosan május végén kerül sor, ezúttal szintén online. Hiszen – hogy Bordács Andrea tanszékvezető szavait idézzük – egy online zajló oktatásnak, még ha művészeti képzésről van is szó, mi lehetne adekvátabb lezárása, mint ez?

Mint ismeretes, a tanszék képalkotás szakosai minden évben csoportos kiállítás keretében kapnak lehetőséget arra, hogy egy-egy „mestermunkán” (amely egy vagy több darabból álló alkotás is lehet) adjanak számot a hároméves képzés alatt szerzett ismereteikről. A tervezés és a kivitelezés szakasza értelemszerűen több hónapos időszak, és a hallgatók idén a képtár bezárása miatt eleve ingoványosabb talajon jártak, mint az előző évfolyamok tagjai, amikor munkáik léptékének, kiterjedésének kérdéseiről kellett dönteniük. Majd jött a járványhelyzet, hogy a feje tetejére állítson mindent; hiszen a végzősök nyilvános bemutatkozási kötelezettsége megmaradt.

A nehézségek egyúttal számos izgalmas kérdést szültek, hiszen azoknak a hallgatóknak, akik nem eleve digitális technikával készítették a művüket, adott esetben újra kellett tervezniük a hónapok alatt kidolgozott alkotói koncepciót, otthoni körülmények között, talált anyagokból kényszerültek dolgozni, az a tény pedig, hogy a művet virtuálisan mutatják be, kisebb-nagyobb mértékben ugyancsak befolyásolhatta a végeredményt, hiszen például a kiállítótér faláról a képernyőkre történő átköltözés az alkotás jelentésének módosulásával is járhat. Felmerül, hogy összességében inspirációt jelentettek-e a megváltozott körülmények, mint ahogy az is, hogy az online közvetítések túlkínálatában hányan, illetve kik nézik majd élőben a kiállításmegnyitót.

A végzős osztály aztán megfogalmazta, hogy másságuk ellenére a műveket, valamint őket, az alkotókat közös nevezőként a korlátozottság állapota kapcsolja össze. A tárlat anyagában sokféle hozzáállás és alkotói magatartásmód jelenik meg, a majdnem teljes passzivitástól a gyorsan adaptálódó hozzáálláson keresztül az új inspirációt kapó, helyzetre reflektáló munkáig.

A Kilépő címet kapott diplomakiállításon Baksa Dávid, Bánhegyi Beatrix, Berta Kiara, Enzsöl Vivien, Krajnyák Helga, Mátyás Zsófia, Nyerges Kincső Kinga, Péter Krisztina Mercédesz, Péntek Eszter, Pospischil Mercédesz, Reiber Nikoletta, Tanai Nikolett és Tóth Tifani munkái láthatók majd.

Megnyitó: május 29-én 17 órakor, élő Facebook-videóban ITT.

Kleinhappel Miklós