Diplomákat osztott a legjobb magyar egyetem Szombathelyen

Kleinhappel Miklós. Fotó: Benkő Sándor/szombathely.hu | 2018.02.19.
Diplomákat osztott a legjobb magyar egyetem Szombathelyen

Megtelt a Savaria Mozi nagyterme az ELTE első szombathelyi keresztféléves diplomaosztóján. A Savaria Egyetemi Központ mintegy száz végzőse vett át diplomát szombaton délelőtt.

 

Minden család számára nagy öröm, amikor legféltettebb kincsét, a gyermeket életének egyik meghatározó pillanatában, diplomája átvételekor látja – kezdte ünnepi köszöntőjét dr. Németh István rektorhelyettes.

Majd az egyetemek szerepéről szólva elmondta, a tudást kell szolgáltatniuk a társadalom felé. Kicsit meg szeretném önöket ijeszteni, mert az egyetemeknek az is a szerepe, hogy megmutassa a valóságot – folytatta. – Napjainkban az a valóság, hogy a mesterséges intelligencia a szakemberek előrejelzése szerint 2030-ra döntéseket fog hozni helyettünk, és küszöbön áll az információ-apokalipszis is, elég csak arra gondolni, hogy a közösségi médiában egy hír hírértékét többre becsülik, mint annak hírtartalmát. Az egyetemeknek látniuk kell az emberiség előtt álló kihívásokat, és olyan minőségű képzéseket kell folytatniuk, amelyek hozzásegítenek ahhoz, hogy úrrá legyünk a problémákon. A világ sosincs kész, de vannak benne értelmes emberek, akik mindig jó kezekben tarthatják – hangsúlyozta a rektorhelyettes. – Önök ennek az útnak állnak az elején, a legjobb magyar egyetem diplomájának birtokában.

Dr. Németh István tolmácsolta az ELTE rektorának, dr. Borhy Lászlónak szívből jövő üdvözletét és jókívánságait, majd arra biztatta a frissdiplomásokat, hogy az élethosszig tartó tanulás jegyében továbbra is a Savaria Egyetemi Központot válasszák, ha tudásukat gyarapítani szeretnék.

 

Dr. Horváth Zoltán, az Informatikai Kar dékánja köszöntőjében – folytatva a rektorhelyettes gondolatait – hangsúlyozta: a diploma belépő a folyamatos tanulás kezdetét jelentő világba. Ő is arra bíztatta a most végzetteket, hogy válasszák az ELTE képzéseit, hiszen így olyan versenyképes tudást szerezhetnek, amely a mesterséges intelligencia és a negyedik ipari forradalom korában is biztos és érdekes munkát garantál.

A dékán személyes példával folytatta: több, mint harminc éve diplomázott diáktársaival máig élő szakmai és magánéleti kapcsolatokat ápol, ezt kívánta a most végzetteknek is, hiszen szavai szerint ez legalább akkora érték, mint a diplomájuk.

 

Dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője beszédében a csaknem négyszáz éve alapított ELTE-t méltatta. Kiemelte, hogy az intézmény egy évvel ezelőtt új otthonra lelt Szombathelyen. Hozzátette: az ELTE legfontosabb értéke a szabadsága. A kiválóságot a pajzsára emelő intézményben a tanítás és a tanulás szabadsága a korlátok nélküli tudományos viták záloga, amelyekben nem a hierarchiának, hanem az igazságnak van ereje – hangzott el. A frissen végzetteknek erkölcsi és anyagi megbecsülést kívánt. Kiváló oktatóiktól megszerzett korszerű tudásukkal az ország gyarapodását szolgálják – tette hozzá.

 

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere beszédében a frissdiplomásokat arra a néhány évvel ezelőtti tanévnyitó ünnepségre emlékeztette, amelyen a város polgáraivá fogadta őket. Ezúttal megköszönte az itt töltött éveket, hogy Szombathelyt gyarapították, egyúttal marasztalta is őket, hiszen ahogy fogalmazott, Szombathely szereti a fiatalokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy értelmiséginek lenni nagy felelősség, példaképeknek kell lenniük.

 

A frissdiplomások nevében Kardos Lilla, okleveles történelemtanár és földrajztanár búcsúgondolataiban Arisztotelészt idézve elmondta, a tanulás gyökere keserű, de a gyümölcse édes. Visszaemlékezett: egy–egy komolyabb nehézség alkalmával ő is úgy érezte, hogy nem neki való az egyetem, de az itt szerzett barátainak, az oktatóinak és természetesen a családjának köszönhetően túljutott az akadályokon. Megdolgoztunk a sikerért, határozottan emeljük fel a tekintetünket, de az orrunkat ne hordjuk fenn – tanácsolta a többieknek.

A rendezvényen közreműködött Lengyel Dominika ének–magyartanár mesterszakos hallgató, aki a Dalok a hazáról, hazafiasságról sorozatból Vincze Zsigmond Kulinyi Ernő szövegére írt dalát Szép vagy Magyarország címmel énekelte (felkészítő tanára Farkas Erzsébet főiskolai docens volt). A végzősök ünnepélyes fogadalomtétel után az ELTE karainak képviselőitől vették át diplomáikat.

 

Diplomákat osztott a legjobb magyar egyetem Szombathelyen

Diplomákat osztott a legjobb magyar egyetem Szombathelyen

0

/

0

0

/

0