Dévai, Halász, Gyurátz – Hallgatóink Eb-sikerei (összefoglaló)

Kleinhappel Miklós, MTI – Fotó: 24.hu (Dévai Boglárka), hungarysport.hu (Gyurátz Réka), utanpotlassport.hu (Halász Bence) | 2018.08.13.
Dévai, Halász, Gyurátz – Hallgatóink Eb-sikerei (összefoglaló)

Néhány napon belül a Savaria Egyetemi Központ két jelenlegi és egy leendő hallgatója is Európa-bajnokságon mérettette meg magát. A mérleg: Dévai Boglárka aranyérem, Halász Bence bronzérem, Gyurátz Réka kilencedik hely.

Dévai Boglárka, aki szeptemberben kezdi meg tanulmányait a Savaria Egyetemi Központ testnevelő–gyógytestnevelő és egészségfejlesztő tanár szakán, aranyérmet nyert ugrásban a glasgow-i női torna Európa-bajnokság utolsó, augusztus 5-i, vasárnapi versenynapján. A magyar tornasportban húsz éve nem szerzett senki Eb-aranyat. Az MTI híradása emlékeztet: Dévai a magyar női tornasport harmadik Európa-bajnoka Ónodi Henrietta (1989, felemáskorlát) és Varga Adrienn (1998, ugrás) után; ez a sportág 18. magyar kontinensbajnoki aranyérme.

Egyik edzője, Rácz Gábor szerint magánemberként és sportemberként is nagyon nagyot alkotott ebben az évben Dévai Boglárka. A tréner a Magyar Tornász Szövetség sajtóközleménye szerint elmondta, tanítványa „nagyon jó szezont futott idáig: a civil életben leérettségizett, megcsinálta a nyelvvizsgája felét, Szombathelyen felvették az egyetemre, megtanult egy nyolc tizeddel nehezebb ugrást, és most Európa-bajnok lett.” Rácz Gábor feleségével, Vizer Erzsébettel 27 éve hozta létre a szombathelyi ugrás-specialista szakmai műhelyt. Az edző bízik abban, hogy ez a remek eredmény valaminek a kezdete, nem pedig a lezárása, majd emlékeztetett rá, hogy a tavalyi, kolozsvári Európa-bajnoksághoz képest – amelyen tanítványa bronzérmes lett – az első ugrásának nyolc tizeddel magasabb a kiinduló pontszáma.

Az MTI augusztus 8-án kiadott híradása már arról számol be, hogy Dévai Boglárka hamarosan megkezdi a felkészülést az október végén kezdődő dohai világbajnokságra. A tornasport hagyományos versenynaptára szerint tavasszal rendezik az Európa-bajnokságot, ősszel pedig a világbajnokságot, idén viszont nagyon közel került a kettő egymáshoz, ezért a sikeres glasgow-i kontinensviadalt követően a szombathelyi sportoló csak egy hetet pihenhet. A magyar szövetség hírlevelében Dévai úgy fogalmazott, örült a változásnak, ami tökéletes volt számára, hiszen így tavasszal le tudott érettségizni. Hozzátette, a rövid szünet után egyáltalán nem lesz nehéz visszatérni az edzésekhez, mert ez a remek eredmény segít, energiát és lökést adott neki. Az október 25. és november 3. között Dohában sorra kerülő világbajnokságot illetően úgy fogalmazott, már most izgatottan várja. „Ha sikerül az ugrásaimat bemutatni, méghozzá jobban kivitelezve, mint az Európa-bajnoki döntőben, nagyon kíváncsi vagyok, ezzel hová tartozom a világbajnoki mezőnyben. Tavaly bokaszalag-sérüléssel lettem 14., ezért van bennem egy plusz kíváncsiság: ha egészséges leszek, és jól tudok versenyezni, akkor hová sorolnak a bírók?” – mondta Dévai Boglárka, aki szeptember 21–23. között elindul a szombathelyi világkupa-versenyen is.

Halász Bence kalapácsvető, a SEK rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakos hallgatója augusztus 7-én bronzérmet nyert a berlini atlétikai Eb-n. Az MTI híradása szerint a junior világbajnok és U23-as Európa-bajnok versenyző a második legjobb eredménnyel (76,81 m) került fináléba. Utolsó dobására az atléta már bronzérmesként készülhetett, végül 77,36-tal szerezte meg 21 évesen első felnőtt világversenyes érmét. „Nem mondtam ki előtte, de reméltem, hogy a dobogó elérhető” – nyilatkozott Halász Bence. „Fontos volt az első dobás, onnan tudtam, hogy a nyolcban biztosan benne vagyok. Úgy éreztem, még több van bennem, de inkább legyek 77 méterrel érmes, mint 80-nal negyedik...” – fogalmazott. Halász Bence a harmadik hellyel biztosította helyét a szeptemberi világkupában, ahol kontinensenként és számonként két versenyző indulhat, de nemzetenként csak egy – zárja tudósítását az MTI.

Az ugyancsak rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakos Gyurátz Réka kalapácsvető először szerepelt felnőtt világverseny döntőjében. Gyurátz eddigi pályafutásának eredményeit elnézve folyamatos fejlődést láthatunk: több ifjúsági és junior magyar csúccsal büszkélkedhet, valamint junior vb-ezüst, ifjúsági vb-arany, illetve három magyar bajnoki bronz (2012, 2013, 2014), egy ezüst (2015) és három arany (2016, 2017, 2018) is azt vetíti előre, hogy a felnőttek között is sikeresen szerepelhet. Az MTI híradásából kiderül, a Dobó SE 22 éves versenyzője 69,45 méterrel a nyolcadik helyen biztosította a helyét a berlini atlétikai Eb-döntőben, ahol 69,51 méterrel kezdett augusztus 12-én, vasárnap este. Ezzel az első kör után még a negyedik helyen állt. Másodikra 70,48-ra javított, majd 69,85 következett – azaz kiegyensúlyozott sorozatot produkált. Ám a többiek is jól dobtak, és nem tudott bekerülni a legjobb nyolc közé, akikre újabb három dobás várt. A brit Sophie Hitchon négy centivel előzte meg a nyolc közé jutásért zajló vetélkedésben.

Gyurátz Réka a megyei napilapnak márciusban azt nyilatkozta, a felnőttek között „fiatalnak, vékonynak, satnyának” érzi magát, és bár a legjobbak technikailag nem tartanak nála előrébb, fizikálisan igen. Célja, hogy erősebb, izmosabb, gyorsabb legyen, de van erre még ideje, hiszen az atléták, a kalapácsvetők a húszas éveik második felében kerülhetnek a legjobb formájukba.