Cseppben a tenger

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2022.01.20.
Cseppben a tenger

Családias hangulat, lehetőségek és inspiráló tudású oktatók az ELTE szombathelyi campusán

Négy osztatlan tanári szakos hallgatónkkal, Horváth Dániellel, Kovács Balázzsal, Kürti Reginával és Németh Liliánával a némettanár képzésről kezdünk el beszélgetni, hogy aztán gyorsan kiderüljön, tapasztalataik messze túlmutatnak a szakon, jól szemléltetik azoknak a lehetőségeknek a széles tárházát, amelyet az ELTE a vasi megyeszékhelyen a hallgatóknak nyújtani tud.

Különböző képzési területeken kínál piacképes szakokat az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szombathelyen. Ezek közül a pedagógusképzés több mint hat évtizedes múltra tekint vissza, amelynek keretében szeptemberben immár a harmadik évfolyam kezdheti meg tanulmányait az újraindult német nyelv és kultúra tanára szakon.

Beszélgetőtársainkban, Daniban, Balázsban, Reginában és Liliben közös, hogy a felvételi idején egyértelmű volt számukra: az ELTE-n, annak is a szombathelyi campusán szeretnének továbbtanulni.

Négyük közül Dani él a legtávolabb, Győrből jött hozzánk. Mint elmondja, vágyott már arra, hogy önállósodjon, de nem szereti a nagyvárosok nyüzsgését, ezért Szombathely ideális számára. Nem kellett kompromisszumot kötnie a képzés színvonalát illetően, szellemi pezsgésben itt sincs hiány.

Regina és Lili is Győr–Moson–Sopron megyei, ők pár tíz kilométerre laknak az egyetemtől. Mindketten családcentrikusak, ezért nekik vonzerőt jelentett az intézmény közelsége, hiszen a Savaria Egyetemi Központban is ugyanazt a képzést kapják a hallgatók, mint Budapesten, ám gyakran haza tudnak menni, nem vesz el hetente több órát az életükből és súlyos ezreket a pénztárcájukból az utazás.

Balázsnak, szombathelyiként pedig egyenesen főnyeremény az ELTE jelenléte, továbbra is szülővárosában maradhat. Az ő története abban különbözik a többiekétől, hogy vargabetű után találta meg a helyét. Amikor felvételizett, még nem volt biztos benne, hogy mi az, ami igazán érdekli, csak azt tudta, hogy sporttal mindenképpen foglalkozni szeretne. Bekerült a rekreáció és életmód alapképzésre, de alig telt el pár hónap, és rádöbbent, a szívéhez a tanári pálya áll a legközelebb. Újra felvételizett, ezúttal testnevelőtanár szakra, ami mellé azért választotta a némettanár szakot, mert az elmúlt tizenkét évben alaposan elmélyedt a német nyelvben.

Balázs mellett Regina is ezen a talán meglepő osztatlan tanári szakpáron tanul. Szombathelyen a széles képzési portfólió lehetőséget ad az efféle nem túl gyakori párosításokra is, ami nem csupán biztosítja, hogy a felvételizők az érdeklődésüknek leginkább megfelelő képzést válasszák, hanem a munkaerőpiac számára hozzáadott értéket is jelent. És hogy mennyire nehéz megfelelni a más-más habitusú embert kívánó szakokon? Balázs szerint jól kiegészítik egymást. Ezzel a véleménnyel Regina is egyetért, úgy érzi, a személyiségéhez jól illenek, lubickol a változatosságban.

Lilit a tánctól a lovagláson át a rajzig mindig sok dolog érdekelte, de egyikről sem tudta elképzelni, hogy egész életében szakmaként gyakorolja. Általános és középiskolában olyan tanárai voltak, akikre fel tudott nézni, ezért hozzájuk hasonló pedagógus szeretne lenni. Hasonló motivációt jelentenek számára a német tanszék oktatói, akiken látja, élvezik, hogy a katedrán állhatnak. És az egyetemen az egyik kedvenc hobbijának is hódolhat: az ELTE szombathelyi campusán több önszerveződő hallgatói közösség várja az egyetemistákat, közöttük hiphop tánccsoport, amelynek immár Lili is tagja.

Regina hozzáteszi, tanáraik tudása lenyűgözi, és ez fejlődésre inspirálja. Talán ennek is köszönhető, hogy ugyan csak tizennyolc éves korában kezdett komolyabban foglalkozni a német nyelvvel, megállja a helyét a szakon. Ehhez nagyban hozzájárul az a családiasság és közvetlenség is, ami mindig a Savaria Egyetemi Központ egyik vonzereje volt: kiemeli, hogy itt mindenkit név szerint ismernek az oktatók, és nagyon jó, hogy a szaktársakra bármiben lehet számítani, igazi támogató közösséget alkotnak, amelynek tagjai felelősséget éreznek egymásért.

Dani elmondja, fiatalos a német tanszék tanári gárdája, akik nem csak tekintélyt parancsoló oktatók, hanem lazák is tudnak lenni, és sok, akár a tananyagon kívüli dolgot is meg lehet velük beszélni.

Az egyetemista lét költségeiről is szót ejtünk.

Dani és Regina kollégista, az alacsony utazási kiadások mellett nagy segítség nekik, hogy az ELTE Szombathelyen minden olyan hallgatónak tud férőhelyet kínálni, aki megfelel a bekerüléshez szükséges feltételeknek.

Lili elsősként egész tanévben jogosult a Savaria Kiválósági Ösztöndíjra. Mivel pontszáma 450 felett volt, ez havi 80 ezer forintot jelent számára, amiből például a tanulmányihoz szükséges könyveket vesz, de még szórakozásra és a hobbijaival összefüggő kiadások fedezésére is futja belőle.


Érdeklődsz az ELTE szombathelyi képzései iránt? Várunk nyílt napunkon január 26-án, ahol felteheted kérdéseidet oktatóinknak és hallgatóinknak.
A rendezvényről ITT találsz információkat.

Ha kérdésed van a felvételivel kapcsolatosan, keress minket bátran a felveteli@sek.elte.hu címen.

Legyél te is ELTE-s Szombathelyen!

Cseppben a tenger

Cseppben a tenger

0

/

0

0

/

0