Csak a legjobb szövegmondó juthatott tovább

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.03.26.
Csak a legjobb szövegmondó juthatott tovább

Nyolc hallgató mérette meg magát a Szép magyar beszéd verseny házi fordulóján március 20-án. Közülük egyvalaki kapott lehetőséget arra, hogy képviselje az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központot (BDPK) az országos döntőn.

A Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd versenyt 1971 óta rendezik meg a felsőoktatásban tanulók számára, az anyanyelvi nevelés és a beszédkultúra fejlesztése, valamint a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő, kifejező beszéd iránti igényesség ösztönzése céljából. A versenynek a szombathelyi pedagógusjelölt hallgatók a kezdetektől résztvevői voltak.

A házi forduló zsűrijének elnöke, dr. Molnár Zoltán, a Magyar Nyelvtudományi Tanszék egykori vezetője emlékeztetett, az elmúlt negyvenhét évben hallgatóink mindig eredményesen szerepeltek az országos fordulókon.

A zsűriben helyet foglalt még dr. Czetter Ibolya, a Magyar Irodalomtudományi Tanszék tanszékvezető főiskolai tanára, a Magyar Nyelvtudományi Tanszék két oktatója, dr. Hajba Renáta adjunktus és dr. Vörös Ferenc főiskolai tanár, Koós Ildikó, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar szombathelyi Pedagógiai és Pszichológiai Intézet főiskolai docense, valamint Merklin Ferenc, 1999-ben Kazinczy-érmet szerzett öregdiák.

Dr. Czetter Ibolya sok sikert kívánva a versenyzőknek azt mondta, adják fel a leckét a zsűrinek azzal, hogy nagyon kicsi lesz a színvonalbeli különbség a teljesítményük között.

Dr. Hajba Renáta, ismertette a zsűri értékelésének szempontjait, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyik versenyző, Kardos Laura a március elején Budapesten, az ELTE Egyetemi anyanyelvi napokon megrendezett Szép magyar beszéd, helyes kiejtés versenyen ötödik helyezést ért el, ezzel a Szép magyar beszéd verseny országos döntőjébe jutott. Neki megérdemelten járt a taps, mielőtt a házi versenyen is megmutatta tudását.

A hallgatóknak elsőként egy általuk választott szöveget kellett értőn és értetőn felolvasniuk. Majd a kötelező szöveg következett, Heltai Jenő Egy csók története című írása, amely előtt húsz perc felkészülési idő állt rendelkezésükre.

Értékelésében Merklin Ferenc hangsúlyozta, a beszédtechnika a helyes légzéstechnika elsajátításával kezdődik, amelyet komoly „edzéssel” lehet kialakítani. Úgy vélekedett, a versenyzők közül szinte kivétel nélkül mindenki alkalmas arra, hogy szövegmondással – vagy ahogy ő nevezi, a szöveg meghangosításával – foglalkozzon, de ehhez a tudatos fejlesztő munka elengedhetetlen. Majd néhány gyakrabban előforduló hiba elemzése után kiemelte Kővári Dorottya szövegmondását, aki az általa választott szöveget a mezőnyben a legtökéletesebben olvasta fel, „gyönyörű hanggal, szép hangosítással, azzal a higgadtsággal és nyugodtsággal” ami a szöveget jellemezte, „bársonyos simogatás” élményét adva.

A zsűri értékelése szerint a házi fordulón harmadik helyezett lett Lutor Kata, második Kővári Dorottya, első Baumgartner Zsófi, aki ezzel a május 17-i országos döntőbe jutott.

Csak a legjobb szövegmondó juthatott tovább

Csak a legjobb szövegmondó juthatott tovább

0

/

0

0

/

0