Costa Rica boldogsága az ELTE SEK lepkekertjében

Kleinhappel Miklós – Fotó: Kleinhappel Miklós, Szinetár Csaba | 2020.09.29.
Costa Rica boldogsága az ELTE SEK lepkekertjében

Egy–két hétig még lehet gyönyörködni az ELTE Savaria Egyetemi Központ (SEK) lepkekertjének lakóiban.

A pillangók között hat olyan faj található, amelyek először láthatók Szombathelyen.

A SEK C–épületének bejárata melletti kavicsos alapú oldalszárnyban 2019 nyarán létesült az a trópusi hangulatot idéző növényház, amelybe egyenesen Costa Ricából érkeztek pillangóbábok, hogy szeptemberre káprázatos lepkekertté varázsolják.

Az ötletgazda és a kert szakmai felügyeletét ellátó Szinetár Csaba, a Biológiai Tanszék főiskolai tanára az idei tanév elejére is meglepetéssel készült: ugyancsak – az egyébként a világ legzöldebb és legboldogabb országának tartott – Costa Ricából száz darab lepkebáb érkezett, amelyek az elmúlt hetekben kettő híján mind kikeltek.

„A kertben jelenleg nyolc faj található meg. Valamennyi közép-amerikai faj, eredeti élőhelyükön gyakori, nem veszélyeztetett lepkék. Az égkék azúrlepke, valamint a fakó denevérlepke néhány példánya már a múlt évben is látható volt, a többi hat faj először mutatkozik be Szombathelyen”

– mondta el Szinetár Csaba.

Az újoncok: fehérsávos rókalepke, fekete tündérpillangó, foltos szivárványlepke, márványos levéllepke, tarka denevérlepke, zebracsíkos viráglepke.

A pillangók instant nektárral, mézzel dúsított kolibritáppal, valamint banánnal és naranccsal táplálkoznak, a kifejlett alakok életideje három–öt hét.

„Azon túl, hogy láthatólag sokaknak örömet, egzotikus látványt nyújt a lepkék jelenléte, a biológia szakosok oktatásában közvetlenül is hasznosulnak, a viselkedés-biológiájuk megfigyelése révén”

– tette hozzá Szinetár Csaba.

A kert növényeit és az etetőket úgy helyezték el, hogy azok a C–épület földszinti folyosójának ablakából jól láthatóak legyenek. Ajánljuk ezt a helyet szemlélődésre.

Azok, akik igazán nyitott szívvel érkeznek, nem csupán különleges élményekkel gazdagodnak, magukkal vihetnek egy darabkát Costa Rica boldogságából is.

Costa Rica boldogsága az ELTE SEK lepkekertjében

Costa Rica boldogsága az ELTE SEK lepkekertjében

0

/

0

0

/

0