Céltudatosak a SEK Erasmus-ösztöndíjas hallgatói

Kleinhappel Miklós Fotó: Szakasics Noémi-archív, Fixl Szilvia-archív, Németh Nikolett-archív | 2018.09.13.
Céltudatosak a SEK Erasmus-ösztöndíjas hallgatói

Szeptemberben utazó hallgatóink közül négyet kérdeztünk meg arról, kit mi motivált arra, hogy több hónapot töltsön külföldön.

Az Erasmus-programot talán senkinek sem kell bemutatni. Ha valaki nincs is tisztában minden részletével, azt valószínűleg tudja, hogy – egyszerűen fogalmazva – segítségével a felsőoktatásban tanulók legfeljebb tizenkét hónapot tölthetnek el valamelyik európai uniós vagy néhány Európán kívüli országban, az egyetemükkel partnerkapcsolatot ápoló egyetemen, ahol tanulmányokat folytathatnak. De akár szakmai gyakorlatukat is teljesíthetik valamely vállalkozásnál, szervezetnél.

A program részleteibe ezúttal nem ássuk bele magunkat, ám a szombathelyi vonatkozásokat nem mellőzzük. A Savaria Egyetemi Központ hallgatói közül tanévente tizenkét–húsz hallgató nyeri el az Erasmus-ösztöndíjat. Legnépszerűbb úti céljaik: Ausztria, Románia, Írország, Portugália, Németország és Anglia.

Szeptemberben is többen útra kelnek hallgatóink közül. Négyen meséltek arról, miért keltette fel az érdeklődésüket a program.

Szakasics Noémi harmadik évfolyamos germanisztika szakos hallgató nem utazik túl messzire, csak nyugati szomszédunkhoz. Ausztria második legnagyobb városát, Grazot választotta úti céljául.

„Döntésemnek két fő oka volt” – mondja. – „Egyrészt a Karl-Franzens Universitätenen (Grazi Egyetemen) is germanisztika szakon folytatom majd a tanulmányaimat. Másrészt szerintem Graz nagyon kedves város: eddig ahányszor ott jártam, mindig magával ragadott az emberek kedvessége és a város csodás nevezetességei.”

Noémi szereti a kihívásokat, imád utazni, új helyeket felfedezni, ezért szeretett volna Erasmus-ösztöndíjas lenni.

„Mindig érdekelt a német nyelv és kultúra. Német nyelvtudásomat anyanyelvi környezetben szeretném fejleszteni, ehhez hatalmas segítség az Erasmus-ösztöndíj. De céljaim között szerepel az is, hogy a félév során felhalmozandó új ismereteket majd a szakdolgozatom megírásához felhasználjam. Ezeken kívül természetesen arra is lesz lehetőségem, hogy alaposabban megismerjem Graz-ot, az osztrák embereket és persze egész Ausztriát.”

Noémi hangsúlyozza: biztos benne, hogy a germanisztika szak az ő útja, így a külföldön eltöltött idő hatalmas előnyt fog jelenteni a tanulmányai során, és tapasztalatait az egyetemi évek után is kamatoztatni tudja.

Az angol–magyar osztatlan tanárszakon ötödéves Fixl Szilvia története annyiban különleges, hogy ő a barátjával, a szintén ötödéves angol–történelem osztatlan tanárszakos Ludvig Mátyással utazik – egyenesen Portugáliába.

„Már korábban is felkeltette az érdeklődésemet az Erasmus-ösztöndíj, de akkor eltántorított, hogy nem mindig mehetett egyszerre két ember ugyanarra a helyre” – meséli Szilvi. – „Most szerencsére ez összejött. Mátyással legszívesebben egy déli országba szerettünk volna eljutni, hogy testközelből tapasztaljuk meg a helyiek temperamentumát, életstílusát, hogy bejárjuk a zegzugos egzotikus helyszíneket és eredetiben kóstoljuk meg a pikáns ételeket. Az idegen kultúra megismerésének vágya, és természetesen a jó idő, a hegyek és az óceán közelsége is csábító számunkra Portugáliában. És hogy miért éppen ide utazunk? Horvátországnál és Olaszországnál messzebbre szerettünk volna eljutni, és mivel Spanyolországba nem volt angolos kapcsolat, Portugáliára esett a választásunk. Szeptembertől januárig az Universidade Nova de Lisboa hallgatói leszünk.”

Mátyás azt mondja, néhány csoporttársuk óva intette őket attól, hogy pályázzanak az Erasmus-ösztöndíjra, mert számos teendőjük lesz itthon a következő félévben, majd kezdődik az egyéves összefüggő gyakorlatuk, de úgy gondolták, ha menni szeretnének, akkor most vagy soha.

„A portugál egyetemen angolul tartják a kurzusokat, amelyekből szerencsére néhányat itthon is el tudunk majd fogadtatni. Küldtek nekünk egy handbookot minden tudnivalóval együtt, és nagyon ajánlották, hogy A1-es, A2-es nyelvtudásunk legyen. Az elmúlt időszakban lázasan tanultunk, hogy a lisszaboni piacon ne ’adjanak el’ minket” – tudjuk meg Mátyástól.

Szilvi és Mátyás leendő tanárként úgy gondolja, minél több információt kell szerezniük a világról testközelből, hogy jövőbeni tanítványaiknak életszagú ismereteket adhassanak át. Szilvi hozzáteszi: olyan pedagógus szeretne lenni, aki arra tanítja majd a diákjait, hogy néha dobják félre a kütyüiket és merjenek kiszabadulni a komfortzónájukból, vágjanak bele kalandokba, éljenek a lehetőségeikkel és gyűjtsenek élményeket. Hitelesen nevelni pedig csak személyes példával lehet – vélekedik.

Az angol–biológia osztatlan tanárszakos, harmadik évfolyamos Németh Nikolett kisiskolás kora óta Anglia szerelmese, így természetesen az ő úti célja a szigetország, konkrétan a manchesteri University of Salford.

„Már általános iskolásként emelt óraszámban tanultam az angol nyelvet. Egyenes út vezetett az ELTE SEK angol szakára, annak ellenére, hogy egy korábbi magántanárom véleménye szerint semmire sem fogom vinni az angol nyelvvel, mert nincs hozzá érzékem. Ez a mondat olyan mély nyomot hagyott bennem, hogy minden egyes sikeremmel, amit az angol nyelv tanulásában elérek, neki is bizonyítok” – mesél Niki a motivációiról.

Sikerek pedig vannak, hiszen Niki könnyen veszi az egyetemen eléje gördülő akadályokat, sőt, már az Erasmus-út után következő lépéseket is fel tudja sorolni.

„Tudatosan építem az életem. Miután hazajöttem, szeretnék jelentkezni az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. Kutatási témám az angol és a magyar tanítási módszerek összehasonlítása lesz. Ha minden a terveim szerint halad, a jövő nyári úticélom az Amerikai Egyesült Államok, ahol a Camp Leaders diákmunkájának keretében gyermekfelügyelő és különféle foglalkozásokat vezető személy leszek. Ez a tapasztalat nagyban hozzá fog járulni a tanítási gyakorlatom zökkenőmentesebbé tételéhez, a gyerekekkel való megfelelő bánásmód kialakításához. A tábor végeztével pedig lehetőségem nyílik bejárni egész Amerikát, beleértve Hawaii-t.”

Niki számára nagyon vonzó, hogy Nagy-Britannia elfogadó, befogadó ország, ebből adódóan sokszínű is. „Kulturális sokkra vágyom” – fogalmaz. A kinn tartózkodás már szeptember második hetében különleges izgalmakat tartogat: Niki egyik tantárgya, a British TV Drama keretében a BBC és egyéb híres tévécsatornák „hazájában”, a MediaCityUK-ben tanul majd, ennek köszönhető, hogy részt vehet a nagysikerű Mastermind című műsor elődöntőjének forgatásán. Ugyanakkor Niki számára a családtól történő elszakadás szempontjából is fontos lépés lesz a néhány hónapos külföldi távollét.

Az ELTE Erasmus-oldala itt érhető el, ahol nem csak a program részleteiről lehet tájékozódni, hanem élménybeszámolók is helyet kaptak: https://www.elte.hu/erasmus

Céltudatosak a SEK Erasmus-ösztöndíjas hallgatói

Céltudatosak a SEK Erasmus-ösztöndíjas hallgatói

0

/

0

0

/

0