Campusunkhoz kötődő személyek az Év vasi embere díjra jelöltek között

Kleinhappel Miklós; Fotó: Vas megye Facebook-oldala/Vas Népe | 2022.01.04.
Campusunkhoz kötődő személyek az Év vasi embere díjra jelöltek között

Ahogy a korábbi években, úgy idén is vannak az ELTE szombathelyi campusához kötődő személyek az Év vasi embere címre jelöltek között. Január 7-ig ön is szavazhat rájuk.

Egyikük Balogh Lajos, botanikus, muzeológus. A szakember jogelőd intézményünkben, a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán biológia–földrajz szakos tanári végzettséget szerzett. 1991 óta intézményünk terepgyakorlatainak botanikai kalauzaként segíti hallgatóink szakmai fejlődését. Méltatásából egyebek mellett kiderül, botanikus muzeológusként munkahelye harminc éve a Savaria Múzeum Természettudományi Osztálya, melynek 2008 óta vezetője. Kutatási területei a botanika, történeti herbáriumok, növényi inváziók (özönnövények), népi növényismeret, magyar növénytani szaknyelv és tudománytörténet tárgyköreit érintik. A Vasi Skanzenben régi gyümölcs- és szőlő-tájfajtákból felnevelte a hazai múzeumfaluk első tündérkertjét. Sokrétű a megye természeti értékeivel, megóvásukkal kapcsolatos tevékenysége is.

 

Márffy Bence öregdiákunk szintén jelölést kapott. Bence előbb osztatlan magyar–történelem és állampolgári ismeretek tanára oklevelet, majd utóbbiból mesterdiplomát is szerzett az ELTE szombathelyi campusán, jelenleg a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskolában tanít. Méltatása szerint nyitott az új pedagógiai módszerekre és eszközökre: élménypedagógiával és játékosítással igyekszik minden diákból a legjobbat kihozni; olyan tanulókkal is sikerült megyei és országos versenyeredményeket elérnie, akikről más pedagógusok lemondtak. Youtuberként 2015 óta készít ismeretterjesztő videókat. A járványügyi helyzet miatt a digitális munkarendre való átállást követően gyorstalpaló videókat kezdett el feltölteni, amik segítették a diákok felkészülését a történelemórákra és az érettségire. A videók eljutottak közösségi oldalak tanári csoportjaihoz, de a diákok is ajánlják pedagógusaiknak a tananyagait. Ez a videós kezdeményezés országos segítségnyújtássá alakult át, amivel főleg a történelemtanárok és a diákok terheit sikerült csökkenteni.

 

A tíz kiválasztott között található Sákovics Péter, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar szombathelyi Sporttudományi Intézetének mestertanára is, aki az egyetemi központ csapatainak trénereként sorra gyűjtötte be a bajnoki címeket a Magyar Egyetemi–Főiskolai Országos Bajnokságokon nagy- és kispályás futballban, valamint futsalban. Teniszben, tollaslabdában, fallabdában több hazai és nemzetközi győzelmet ért el. Ám az igazi diadalmenet akkor kezdődött el, amikor rátalált a racketlonra, az asztalitenisz, a tollaslabda, a fallabda és a tenisz kombinációjára. Sákovics Pétert a racketlon-vb-k történetének legeredményesebb játékosaként tartják számon, olvasható a jelölt bemutatásában.

 

 

Immár huszonnégy éves múltja van a Vas Megye Közgyűlése és a Vas Megyéért Egyesület Év vasi embere díjának. Az elismerést az kapja, aki a közgyűlés és az egyesület által felkért kuratórium véleménye szerint a gazdaságban, a kultúrában, a tudományos életben, a sportban vagy a művészetekben az elmúlt egy évben a legtöbbet tette Vas megyéért. Az alapítók célja, hogy elismerjék és a társadalmi érdeklődés homlokterébe állítsák azt, akit erre a testület a legméltóbbnak tart.

A választás első körében a kuratórium kiválasztott tíz személyt, akik közül titkos szavazással döntenek majd a megválasztott személyről.

A jelöltekre a megye lakossága is szavazhat – akire a legtöbb voks érkezik, az közönségdíjat kap.

Szavazni a megye Facebook-oldalán lehet IDE KATTINTVA, január 7-én éjfélig lájkolni kell a legalkalmasabbnak tartott jelölt képét.

Az eredményt a koronavírus-járvány miatt a hagyományokkal ellentétben ezúttal sem a Megyebálon, hanem online jelentik be a szervezők: a kuratórium és a közösség választottjának nevét január 8-án hozzák nyilvánosságra. A díjak átadására ezt követően kerül majd sor, szűk körben.