Bloomsday az online térből

SEK | 2020.06.18.
Bloomsday az online térből

Oktatóink is közreműködnek az idei szombathelyi Bloom-napra összeállított karanténvideóban.

A koronavírus-járvány az elmúlt hónapokban minden rendezvény szervezőinek számítását keresztülhúzta.
Nem történt ez másképp a vasi megyeszékhely idei Bloom-napjával sem.

Mint ismeretes, Szombathelyen 1994 óta rendeznek Bloomsday-t június 16-án. James Joyce ír szerző világhírű, egyetlen napon, 1904. június 16-án Dublinban játszódó Ulysses című monumentális művének egyik főszereplőjéről, Leopold Bloomról elnevezett rendezvény helyi apropója, hogy a névadó édesapja, Virág Rudolf a városból kivándorolt magyar zsidó volt.

A rendezvénynek aktív részese volt már magyar és angol tanszékeivel az ELTE Savaria Egyetemi Központ jogelőd intézménye, az akkori Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola is. Sőt, a főiskola, illetve a SEK több szálon kötődik Írországhoz: elég csak arra gondolni, hogy az angol tanszéken ír, valamint ír–angol származású vendégoktatók is tanítottak, de a tanszék James Joyce Szimpóziumot is rendezett, illetve az egyetemen a mai napig tartanak Írországgal kapcsolatos rendezvényeket, amelyeken nem ritka, hogy az ország magyarországi nagykövete is tiszteletét teszi.

A Bloom-napon az elmúlt néhány évben a Vizuális Művészeti Tanszék képviselte az egyetemet, minden évben művész–tanárok, illetve hallgatók munkáiból összeállított, főképp kültéri installációkkal. Bizonyára így lett volna ez idén is, ám a 2020-as Bloomsday-t a járvány a virtuális térbe száműzte.

A szervezők ezúttal is számos programmal készültek, amelyek nagy része online követhető.

Ezek között szerepel az a csaknem félórás (karantén)videó, amelyben a helyi kulturális, művészeti és közélet ismert képviselői olvasnak fel az Ulysses tizenhetedik fejezetéből, közöttük az ELTE Savaria Egyetemi Központ oktatóival.

A videó IDE kattintva tekinthető meg.