Biológus öregdiákjaink sikerei külföldi egyetemeken

Dr. habil. Gyurácz József | 2018.06.05.
Biológus öregdiákjaink sikerei külföldi egyetemeken

Egy alapdiploma értékét és a vele együtt megszerzett tudás használhatóságát az is jelzi, hogy birtokukban egy hallgató hol és milyen sikerrel tudja folytatni tanulmányait.

Frühwirth Andrea és Lovász Lilla 2015-ben fejezte be a Savaria Egyetemi Központ biológia alapképzését. Tudományos diákköri dolgozatukat és diplomamunkájukat mindketten az ornitológia területén írták dr. Gyurácz József témavezetése mellett, akivel azóta is rendszeres szakmai kapcsolatot tartanak.

Andrea életútja a szombathelyi tanulmányok után Angliába vezetett, ahol először Bristolban telepedett le és sikeresen elvégzett egy természetvédelmi tanfolyamot (wildlife conservation), majd 2017-ben felvételt nyert a Cheltenham városában lévő Gloucestershire-i Állami Egyetem alkalmazott ökológia (applied ecology) mesterképzésére. A napokban érkezett vissza a képzés során kötelezően teljesítendő dél-afrikai terepgyakorlatáról, ahol a Mankwe Wildlife Reserve természetvédelmi területen láthatta közelről az afrikai élővilágot és szerzett tapasztalatot az ott alkalmazott természetvédelemi és ökológiai módszerek használatában. Andi régi álma valósult meg ezzel, hisz évek óta szeretett volna eljutni Afrikába. Visszaérkezve Angliába szakdolgozatát kezdi el készíteni, amiben a Tömördi Madárvártán gyűrűzött madarak adatai alapján a vonuló madarak ökomorfológiai tulajdonságainak hosszú távú elemzésével fog foglalkozni.

Lilla a Bázeli Egyetem (Svájc) zoológia mesterképzésén folytatta tanulmányait, amit a hazai madárgyűrűzési adatok felhasználásával készült, különböző madárfajok ivararányának prediktoraival foglalkozó diplomamunkájával fejezett be. Dolgozatának eredményeit poszter formájában a finnországi Turkuban megrendezett, az Európai Ornitológiai Unió 11. konferenciáján is bemutatta, ahol elnyerte a konferencia legjobb posztere díjat. Ennek jutalmazásaként idén részt vesz a kanadai Vancouverben 2018 augusztusában megrendezendő, 27. Nemzetközi Ornitológia Kongresszuson. A konferencia részvételhez alaszkai és floridai tanulmányutak is társulnak az amerikai programban. Lilla jelenleg a Bázeli Egyetem PhD hallgatója, doktori munkájában a Jeanne Lovioz Alapítvány támogatásával és prof. Valentin Amrhein témavezetésével a nagytestű legelő állatfajok élőhely-rekonstrukciókban betöltött szerepét vizsgálja a Petite Camargue-i kísérleti területen. Tanulmányai mellett önkéntes természetvédelmi munkát is végez, cserébe ingyen lakhat az egyetem kutatóházában.

Öregdiákjainknak további sikereket kívánunk!

Biológus öregdiákjaink sikerei külföldi egyetemeken

Biológus öregdiákjaink sikerei külföldi egyetemeken

0

/

0

0

/

0