Berzsenyi 2.0: 21. századi pedagógusképzés Szombathelyen

Kleinhappel Miklós, Fotó: Lenkai Nóra | 2019.11.11.
Berzsenyi 2.0: 21. századi pedagógusképzés Szombathelyen

Az Infotér konferencián telt ház előtt, cégek képviselőinek aktív részvételével zajlott az az oktatás jövőjéről szóló kerekasztal-beszélgetés, amelyen Németh István, az ELTE szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központjának (BDPK) igazgatója is részt vett.

Immár tízéves múltra tekint vissza a szakma legnívósabb hazai rendezvénye, az Infotér konferencia, amelyen a jelen lévők (másokon kívül a kormányzat és a magyarországi, illetve a nemzetközi cégek képviselői, az oktatási intézmények vezetői, valamint ágazati szakemberek) előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken tekintik át az informatika és a digitalizáció aktuális kérdéseit.

Németh István, mint a pedagógusképzés megújítását célzó digitális módszertani elemek kipróbálásában és elemzésében élen járó BDPK vezetője, nem először kapott meghívást a rendezvényre. Az igazgató az október 15–17. között Balatonfüreden megrendezett konferencián a Mi tanítunk! című kerekasztal-beszélgetés keretében Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral, Rab Árpáddal, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docensével és Szani Ferenccel, az Infoter munkacsoport vezetőjével ült asztalhoz, hogy megosszák az oktatás, különös tekintettel a pedagógusképzés jövőjével kapcsolatos gondolataikat.

Az eszmecserén többek között elhangzott, a huszonegyedik században a digitalizáció eredményeképp a munkaerőpiac rohamos átalakulása történik. Ma már nélkülözhetetlen, hogy a tanárok a szükséges digitális kompetenciák birtokában legyenek, hogy az új információs és kommunikációs technológiák használatának segítségével fejlesszék (a szakirodalom által digitális bennszülöttként jellemzett) tanítványaik digitális kompetenciáit, annak érdekében, hogy cselekvő, problémákat megoldani képes munkavállalók váljanak belőlük. A munkaerőpiaci kihívásokhoz történő alkalmazkodás képességének elsajátításában tehát kulcsszerepet játszik a tanárképzés.

A Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ az intézmény több évtizedes hagyományaira építve Magyarország legrégebbi és legnívósabb egyetemének részeként, a Berzsenyi 2.0 projekt keretében a pedagógusképzés digitális módszertani megújítására vállalkozott. Németh István a kerekasztal-beszélgetésen ennek részleteiről is beszélt.