Az ország legjobb matekosai népesítették be az ELTE SEK-et

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.04.16.
Az ország legjobb matekosai népesítették be az ELTE SEK-et

Hatszázhetvenhárom általános és középiskolás diák érkezett Szombathelyre hétvégén a jubileumi, harmincadik Zrínyi Ilona matematikaverseny országos döntőjére. Ők a versenyzés izgalma után szombaton kora délutántól késő estig érdekesebbnél érdekesebb programokon vehettek részt a Savaria Egyetemi Központban (SEK).

A tanulmányi versenyekről szólt az elmúlt hétvége Szombathelyen és a SEK-en: a hetedik és nyolcadik évfolyamos tanulók számára rendezett országos történelem tantárgyi verseny döntőjét április 12-én és 13-án rendezte meg az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató központ, ezzel párhuzamosan – a megmérettetés történetében először – a Zrínyi Ilona matematikaverseny országos döntőjét is a vasi megyeszékhelyen tartották, április 12. és 14. között.

Utóbbi megnyitójára 12-én, pénteken délután megtelt az Agora – Művelődési és Sportház a versenyen induló diákokkal és kísérőikkel. A rövid protokolláris eseményen köszöntőt mondott dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese is, hangsúlyozva, hogy a világban sosem volt nagyobb szükség az aktív, alkotó tudásra és a kreativitásra, mint napjainkban, és ezt érzik, értik a Zrínyi-matekverseny résztvevői.

„Egy város, egy ország keretét a gazdaság adja, de az igazi erőt az alkotni és cselekedni képes emberek jelentik. Ti erre képesek vagytok, hiszen már megküzdöttetek az egyik legnemesebb tudományban, a matematikában”

– mondta a rektorhelyettes. Dr. Németh István felhívta a figyelmet arra, hogy az ELTE, az ország legnívósabb és legnépszerűbb egyeteme két éve Szombathelyen van, a tőle megszokott és elvárt minőségű képzéseket kínálva.

„Gyertek az ELTE-re, válasszatok olyan szakot, amely segítségével alkotni fogtok”

– biztatta a fiatalokat a rektorhelyettes.

A gyerekeknek szombaton délelőtt kellett számot adniuk tudásukról, kora délutántól már különféle programok vártak rájuk a város több kulturális intézményében és a Savaria Egyetemi Központban.

Az egyetemen az intézmény és a verseny rendezői által szervezett, kéttucat izgalmasabbnál izgalmasabb program szerepelt a gazdag kínálatban. A biológiával és fizikával kapcsolatos érdekes kísérletek, a planetáriumi bemutató, a háromezer bárral történő vízvágás, az elektronmikroszkóp elkápráztatták nem csupán a diákokat, de kísérőiket is. Nagy siker volt a mikroszkópos műhely, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes tagjai által megtartott táncház, a Kiss Attila sakknagymester vezette szimultán játék, a különféle logikai és interaktív játékok, a kézműves foglalkozások és a Logiscool programozás is. A programok 14 órától 22 óráig tartottak. A verseny eredményhirdetésére vasárnap délelőtt került sor.

Az ország legjobb matekosai népesítették be az ELTE SEK-et

Az ország legjobb matekosai népesítették be az ELTE SEK-et

0

/

0

0

/

0