Az irodalom kifürkészhetetlen erő

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2024.07.05.
Az irodalom kifürkészhetetlen erő
A hallgatói elhivatottság és kreativitás találkozása egy újabb emlékezetes pillanathoz vezetett: Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának folytatásaként az egyetemisták egy új, tizenhatodik színt írtak és állítottak színpadra. Eddig nem publikált fotókkal idézzük fel az előadást.

A tanév során az ELTE Savaria Egyetemi Központ LitesArs Irodalmi és Nyelvészeti Diákműhelye emléknapot szervezett Madách Imre születésének kétszázadik évfordulója alkalmából.

A rendezvény első felében tanításmódszertani kerekasztal-beszélgetést tartottak, amelyen tapasztalt szakemberek – Sárközi Balázs egyetemi tanársegéd moderálásával Gyöngyössy Péterné Kemény Márta Katalin magyartanár, Gulyás Klein Andrea ifjúsági coach és Szauer Ágoston mentortanár – osztották meg gondolataikat arról, hogyan lehet (és hogyan érdemes) tanítani a közoktatásban Az ember tragédiáját.

A résztvevő pedagógusjelöltek jó gyakorlatokat hallhattak arra vonatkozóan, hogy a klasszikus irodalom hogyan éleszthető újjá a modern oktatás keretein belül, és hogyan ösztönözhetik a diákokat arra, hogy saját gondolataikat és kreativitásukat belevigyék egy-egy mű értelmezésébe.

Erre az újjáélesztésre aztán a program folytatásaként maguk is (sikeres) kísérletet tettek: bemutatták a LitesArs Irodalmi és Nyelvészeti Diákműhely alapítói, Málics Viktória és Kazinczki Dóra által írt Tragédia-folytatást.

Az ember tragédiája ma című dráma szereplőgárdáját nem csupán a leendő magyartanárok alkották, anglisztika, képi ábrázolás, turizmus–vendéglátás és gépészmérnök szakos hallgatók is akadtak közöttük. (A teljes névsor: Varga Csongor Bálint, Kővári Dorottya, Klujber Kristóf, Czita Virág, Derdák Dominik, Bódi Flóra Eszter, Dala Júlia, Nagy Marcell, Rónavölgyi-Varga Marcell, Ádám Evelin, valamint Takó Adél, aki a moderálást segítette.)

Málics Viktóriától, a darab rendezőjétől megtudtuk, az alkotás sok témát érintett, számos olvasata van.

– A tizenhatodik szín napjaink Magyarországát idézve aktuális társadalmi krízisekre világított rá, reflektálva azokra az érzésekre, amelyek a jelen individuumait mozgat(hat)ják. A szöveg és a játék által fogalmaztuk meg az emberi kapcsolatok fontosságát, érintve a kimondatatlan érzelmek problematikáját, mindezt összefüggésbe hozva Az ember tragédiájával és számos további alkotással.

Az elkészült mű több, mint irodalmi alkotás, hiszen Bódi Flóra Eszter, Fazekas Petra Réka, Kusnyár Zsuzsanna és Galgóczi Nóra vizuális művész hallgatók illusztrációkat is készítettek a szövegkönyv egyes jeleneteihez.

– Ez a projekt is megmutatta számunkra: az irodalom kifürkészhetetlen erő. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy megjelenése után százhatvanegy évvel, egy addig nem létező egyetemi közösséget kovácsolt össze Madách Imre főműve – tette hozzá Málics Viktória.

Az irodalom kifürkészhetetlen erő

Az irodalom kifürkészhetetlen erő

0

/

0

0

/

0