Az induló turizmus-vendéglátás képzés egyik szakirodalma lehet

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.06.27.
Az induló turizmus-vendéglátás képzés egyik szakirodalma lehet

Jól halad a szombathelyi turizmus-vendéglátás alapszak akkreditációja, az elmúlt napokban az akkreditációs anyagot nagy többséggel jóváhagyta az ELTE Szenátusa – derült ki azon a könyvbemutatón, amelyet június 26-án délután tartottak a Savaria Egyetemi Központban.

A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg Székely Klára adjunktus (ELTE Társadalomtudományi Kar Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék) vallási turizmusról szóló, Utazás hittel című kötete.

A keddi, SEK könyvtárában megtartott bemutatón Farkas Csaba, a kiadó vezetője, emlékeztetett: Szombathely a vallási turizmus egyik hazai fellegvára, ami jó alapot képez ahhoz, hogy a Savaria Egyetemi Központ képzési kínálatában megjelenjen a turizmus-vendéglátás alapszak. A leendő képzés egyik specializációja a vallási és zarándokturizmus lesz, a szerző és a kiadó szándéka szerint ennek egyik szakirodalma lehet a most megjelent kötet, de a szélesebb olvasóközönség érdeklődésére is számot tarthat.

Dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, a városnak ki kell használnia a vallási turizmusban rejlő lehetőségeket, hiszen Savariában született a keresztény világ egyik legnépszerűbb szentje, Szent Márton, de a városhoz kötődik többek között Szent Kvirin és Brenner János is.

Dr. Varga Imre egyetemi docens, a Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék vezetője méltatásként elmondta, Székely Klárával tizennyolc éve dolgoznak együtt. A szerző „színes egyéniség”, de ez a megfogalmazás közel sem pontos, még akkor sem, ha csupán a szakmai tevékenységét vesszük górcső alá: eredetileg történelemtanári diplomát szerzett, majd politológus és életmód tanácsadó terapeuta végzettséget, legújabb szerelme pedig a vallási turizmus. Székely Klára a szombathelyi egyetemen leghosszabb ideig a közgazdászképzésben tevékenykedett, a tanszék oszlopos tagja a kezdetektől, a 2000-es évek elejétől. Neki is köszönhető, hogy a közgazdászképzés az ELTE színeiben sikertörténetté vált – hangsúlyozta a tanszékvezető. A Savaria Egyetemi Központ „következő nagy dobása” a turizmus-vendéglátás alapszak elindítása lesz. Az akkreditációs folyamat jól halad, az ELTE Szenátusa a napokban nagy többséggel elfogadta az akkreditációs anyagot – jelentette be dr. Varga Imre. A képzés két specializációja az egészség- és sportturizmus és a vallási és zarándokturizmus lesz.

Székely Klára felidézte: a turizmus-vendéglátás alapszak Szombathelyen új is lesz, meg nem is, hiszen idegenforgalmi szakmenedzser képzést korábban végeztek a tanszéken, „sok hallgatóval, szakértelemmel és jó színvonalú oktatással”. A jövőben ezt szeretnék „egy fokozattal magasabb szintre emelve” folytatni, aminek a gyümölcse a remények szerint szaktudományos fejlődés és a hallgatói létszám növekedése lesz. A szerző úgy gondolja, a turizmus-vendéglátás alapszak megvalósulását ezzel a könyvvel tudja leginkább segíteni, hiszen eddig nem létezett hasonló, a vallási turizmusról szóló összefoglaló kiadvány. Székely Klára megköszönte a kiadó munkáját, amellyel „szívéről szakasztott kincsét” gondozta, és segített megvalósítani az elképzeléseit, hogy végül olyan könyv szülessen, amely nem csak megjelenésében igényes, hanem egyszerre olvasmányos, érdekes és tudományos igényű.

A könyvbemutatón versmondással közreműködött Lutor Katalin, hallgató.

Az induló turizmus-vendéglátás képzés egyik szakirodalma lehet

Az induló turizmus-vendéglátás képzés egyik szakirodalma lehet

0

/

0

0

/

0