Az Év Kutatója díjban részesült Murber Ibolya

SEK | 2023.11.16.
Az Év Kutatója díjban részesült Murber Ibolya
A társadalomtudomány területén elért eredményeiért kapta meg az elismerést.

Idén a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága (MTA VEAB) Murber Ibolyának, az ELTE Savaria Egyetemi Központ Történelem Tanszék egyetemi docensének ítélte az év kutatója díjat. A magas rangú tudományos díj hivatalos átadására a Magyar Tudomány Ünnepének veszprémi nyitónapján, november 9-én került sor a Pannon Egyetem aulájában.

A rendezvény Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora és a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottságának elnökének köszöntésével kezdődött. Gelencsér kifejtette, hogy a tudománynak kiemelt szerepe volt és van abban, hogy elpazaroltuk a Föld nyersanyagait, és lassan élhetetlenné tesszük bolygónkat. A technológiai vívmányok segítségével elszakítottuk magunkat a természettől. Míg egykor annak részét képeztük, ma már csak kihasználói vagyunk. Nyitóbeszédében a rektor arra hívta fel a figyelmet, hogy a tudomány szerepe és felelőssége vitathatatlan a globális kihívásokra adott válaszokban, azonban amíg a politika és az illúziókergetés a megoldás útjában áll, nincsenek megfelelő eszközeink.

Hudecz Ferenc, az MTA alelnöke Széchenyi szavait idézve köszöntötte a jelenlévőket.

Ezt követően Dobos Endre, a Miskolci Egyetem professzora tartott előadást. Magyarország legnagyobb kincse az édesvíz és a termőföld. Az utóbbi szűk évszázadban azonban a talaj túlterhelése visszafordíthatatlan károkat okozott, a talajszerkezet tönkrement. A talajtannal foglalkozó, nagy nemzetközi rálátással rendelkező professzor leszögezte, hogy Magyarországon is sürgősen újfajta mezőgazdasági módszerek bevezetésére van szükség. Az előadás további részében részletesen kifejtette, hogy miként nyújthat megoldást a precíziós gazdálkodásra való áttérés.

A köszöntések és a tudományos előadást követően került sor a díjak átadására.

A laudációban többek között Murber Ibolya intenzív és minőségi publikálását, illetve magas idézettségét emelték ki, amelyek őt a két ország kapcsolattörténetének legfontosabb magyarországi kutatójává teszik.

Az ünnepi megnyitóról készült felvétel a Pannon Egyetem YouTube-csatornáján visszanézhető.

Később az MTA VEAB előadóülésén a VEAB Év Kutatója Díj 2023. évi nyertesei mutatták be munkásságukat, szakmai eredményeiket. Murber Ibolya az osztrák–magyar kapcsolatok a 20. században címmel tartott előadást.