Az ELTE szombathelyi jelenléte vonzerőt jelent

Kleinhappel Miklós | 2020.02.12.
Az ELTE szombathelyi jelenléte vonzerőt jelent

Nagy előny, hogy valaki úgy is az ELTE hallgatója lehet, hogy nem kell Budapestre költöznie, vállalva az ezzel járó nehézségeket, költségeket – nyilatkozta Borhy László rektor az egyetem lapjának, az ELTE UNIverzumnak.

Az újság legújabb, 2020-as februári számában interjú jelent meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem négyéves rektori ciklusának felén túl lévő rektorával.

Borhy Lászlót az interjúban az eddig elvégzett munkáról, a folyamatban lévő fejlesztésekről és az egyetem rövid-, közép- és hosszútávú céljairól kérdezik.

A rektor a beszélgetés során úgy fogalmaz, számára jelenleg az a legnagyobb kihívás, „hogy hogyan lehet az ELTE egészének érdekében segíteni a karok együttműködését”.

Arra a kérdésre, amely szerint hol tart az elmúlt évek egyik kiemelt projektje, a Savaria Egyetemi Központ (SEK) integrációja, Borhy László kifejti, a 2017. februári csatlakozás óta a szombathelyi campus nagyon sok átalakuláson ment keresztül.

„Egyfajta megtisztulási folyamatnak kellett végbemennie ahhoz, hogy egy olyan intézmény, amelynek a tanító- és tanárképzés területén évtizedes hagyományai vannak, megtalálja magát egy tudományegyetemen belül.”

A rektor szerint ez nem volt teljesen fájdalommentes folyamat, de a szombathelyi pedagógusképzést egységesítő Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ létrehozásával, az ingatlanállomány használatának racionalizálásával, illetve a diszciplináris képzések átalakításával sikerült elérni a stabilizációt.

„Rektorként és szombathelyiként is örülök annak, hogy a tanító- és tanárképzés területén egykoron nagynevű intézmény régi fényében tündököl”

– fogalmaz Borhy László.

A rektor, szavai szerint büszke arra, hogy az átalakítást, a tudományegyetemi igényeknek való megfelelés folyamatát, az integrációt figyelemmel kísérheti és segítheti.

„Az emelkedő hallgatói létszámokból azt a következtetést vonom le, hogy az ELTE szombathelyi jelenléte vonzerőt jelent a nyugat-dunántúli térségben. Nagy előny, hogy valaki úgy is az ELTE hallgatója lehet, hogy nem kell Budapestre költöznie, vállalva az ezzel járó nehézségeket, költségeket” – zárta a kérdésre adott válaszát Borhy László.