Az ELTE nem csak diplomát, jövőt is ad Szombathelyen

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.06.18.
Az ELTE nem csak diplomát, jövőt is ad Szombathelyen

A Savaria Egyetemi Központ segítségével új gazdaság épül a régióban.

 

Egyebek mellett erről beszélt a Zrínyi általános iskola Öko-heti programsorozata keretében megtartott előadásán hetedikeseknek és nyolcadikosoknak az intézmény öregdiákja, dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese szerda délelőtt.

A világ kezd a feje tetejére állni: a mesterséges intelligencia térnyerésével hagyományos munkahelyek sora szűnik meg a közeljövőben – kezdte a rektorhelyettes. A mesterséges intelligenciát csak az azt létrehozó emberek lesznek képesek uralni, ebben a „játékban” a tudás a kemény valuta. A Savaria Egyetemi Központ segítségével új gazdaság épül a régióban: tudásgazdaság, amelyben azok boldogulnak majd, akik képesek a felmerülő problémák megoldására, nyelveket beszélnek, nyitottak, tudnak csapatban dolgozni. „Az egyetem mindent megad nektek ahhoz, hogy ilyenné váljatok: az ELTE nem csak diplomát, jövőt is ad Szombathelyen” – hangsúlyozta dr. Németh István.

A fizikából doktorált rektorhelyettes előadásán személyes példákkal is szemléltette, hogy a tudás lehetőséget és szabadságot ad. Elmondta, már középiskolásként a fizika szerelmese volt, és azt tanácsolta a diákoknak, hogy ők is azt a pályát válasszák, amiért élnek-halnak. Dr. Németh István érettségi után a szegedi egyetemen tanult tovább, innen jutott el 1994-ben Amerikába, ahol tanult, oktatott és kutatott tizenkét éven keresztül. Azt is megtapasztalta, hogy az USA-ban célzott programok segítségével „nyúltak le” az egyetemek az általános és középiskolákba annak érdekében, hogy minél több fiatal kerüljön be a felsőoktatásba. Mint mondta, Szombathelyen is ezt kívánja megvalósítani, hiszen ezen múlik a régió jövője, és a kölcsönös együttműködés lehetőségét ajánlotta fel a Zrínyi jelen lévő tanárainak.

Az Örökös ökoiskola címmel büszkélkedhető Zrínyi általános iskola minden évben megrendezi környezeti nevelésről szóló Öko-hét elnevezésű témahetét. Az intézmény az év többi részében a tanításban és az iskolai élet minden területén egyaránt kiemelten kezeli a környezeti nevelés és a fenntarthatóság pedagógiájának elveit.

A Zrínyi idei Öko-hetén a Savaria Egyetemi Központ képviseletében előadást tartott dr. Gadányi Péter, a Savaria Földrajzi Tanszék egyetemi docense is.

 

Az ELTE nem csak diplomát, jövőt is ad Szombathelyen

Az ELTE nem csak diplomát, jövőt is ad Szombathelyen

0

/

0

0

/

0