Az egész országból érkeztek fizikatanárok

Szöveg: vaol.hu – SEK. Fotó: Kleinhappel Miklós | 2023.10.31.
Az egész országból érkeztek fizikatanárok
Az egész országból érkeztek fizikatanárok az Eötvös Loránd Fizikai Társulat háromnapos ankétjára, aminek az ELTE Savaria Egyetemi Központ adott otthont. A rendezvényre százhuszonnyolcan regisztráltak.

Krausz Ferencről és Karikó Katalinról is szóltak a beszédek a 64. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató október 20-ai megnyitó ünnepségén.

Az ELTE SEK Dísztermében Kirsch Éva, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) Oktatási Szakosztályának elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Lenkai Nóra rektori biztosnak adta át a szót.

– Örülünk minden olyan kezdeményezésnek, ami a természettudományos területeket népszerűsíti – hangsúlyozta Lenkai Nóra.

Kollár László, az ELTE szombathelyi Savaria Műszaki Intézet igazgatója rámutatott: örömmel tettek eleget a felkérésnek, hiszen képzéseik alapjai a természettudományok, azon belül is a fizika.

László Győző, Szombathely alpolgármestere szólt Krausz Ferencről, aki fizikusként a közelmúltban Nobel-díjat vehetett át.

– Néhány évtizeddel ezelőtt valószínűleg az önök egyik kollégája volt az, aki megszerettette ennek a tárgynak, ennek a tudományterületnek az érdekességeit, a kihívásait – fogalmazott.

– A fizikatanárok felé a lehető legnagyobb nagyrabecsüléssel viszonyulok, hiszen nehéz körülmények között viszik tovább a fáklyát – ezt már Ormos Pál, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) elnöke, Széchenyi-díjas biofizikus mondta.

Leszögezte, a fizikaoktatás a tudósok képzésének alapja: a fizikatanárnak óriási a szerepe abban, hogy egy fiatalt érdekel-e a fizika, vagy sem, az okosságát a fizikába csatolja-e, vagy sem. Szólt arról a csodáról is, hogy Magyarország két Nobel-díjast kapott Karikó Katalin és Krausz Ferenc személyében.

– Abban bízom, hogy e két csodálatos esemény segíteni fog abban, hogy általában a természettudomány tanítóinak társadalma nagyobb megbecsülést kapjon, hiszen ez az ország jövőjének a záloga – fejtette ki.

A háromnapos ankét témája Energia – Földön, égen volt. Elsőként Kovács József, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont főmunkatársa a 2020-as Nobel-díj kapcsán a fekete lyukakról tartott előadást.

Az egész országból érkeztek fizikatanárok

Az egész országból érkeztek fizikatanárok

0

/

0

0

/

0