Átütő siker: 11,1 százalékkal többen jelentkeztek az ELTE SEK-re, mint tavaly

Kleinhappel Miklós – Fotó: Gaspari Gábor | 2018.04.16.
Átütő siker: 11,1 százalékkal többen jelentkeztek az ELTE SEK-re, mint tavaly

Ez a szám nem csak beváltotta, hanem meg is haladta a Savaria Egyetemi Központ ELTE-integrációhoz kapcsolódó várakozásait.

Mint ismeretes, az Oktatási Hivatal április 10-én tette közzé az idei általános felvételi eljárás jelentkezési adatait. A SEK péntek délelőtt sajtótájékoztatón ismertette a felsőoktatási jelentkezések szombathelyi alakulását.

A sajtóeseményen dr. Németh István rektorhelyettes emlékeztetett: a tavalyi felvételi eljárás a SEK számára felemásra sikerült, hiszen még a Nyugat-magyarországi Egyetem részeként vágott neki. A felvételizőknek az NYME-re kellett jelentkezniük. A Savaria Egyetemi Központ február elsején csatlakozott az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez. A tavalyi felvételi eljárás az országos átlagot tükröző hat százalékos visszaesést hozott a SEK-nek.

Az idei felvételi eljárást már letisztult szakportfólióval és világos üzenetekkel várta az intézmény. A tét nem volt kicsi, hiszen az eredményektől függ az, hogy az ELTE keretein belül milyen irányba folytatja útját a Savaria Egyetemi Központ. Dr. Németh István az elmúlt hónapok eseményeit értékelve kiemelte a SEK új alapokra helyezett, fiatalos, a közösségi média aktív használatával megvalósult felvételi kampányát, amelyért a megújult vezetésű szombathelyi campus iroda volt a felelős. A rektorhelyettes megköszönte kollégái munkáját, a város anyagi támogatását, valamint a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. szakmai segítségét.

A felvételi számokról szólva elhangzott, idén a tavalyinál 1,7 százalékkal több, 107 ezer 695 fő nyújtotta be jelentkezését a felsőoktatásba. Az ELTE-re is többen jelentkeztek, mint tavaly, első helyen 8,2 százalékkal többen; az egyetem továbbra is őrzi országos vezető szerepét a jelentkezések számát tekintve is.

A Savaria Egyetemi Központ az 1,7 százalékos országos és a 8,2 százalékos ELTE-átlagnál magasabb, 11,1 százalékos növekedést könyvelhet el az első helyes jelentkezéseket illetően. Ez a szám az ELTE-átlag 1,4-szerese, az országos átlag hat és félszerese. „Hatalmas siker ez Szombathelynek” – kommentálta az eredményt dr. Németh István, hangsúlyozva, hogy csak az első helyes jelentkezésekről van szó.

A SEK szinte minden képzési területen növekedést produkált; a pedagógiai és a természettudományi képzésekben annak ellenére, hogy országosan csökkent az ezekre a területekre jelentkezők száma. „Kijelenthetjük: az az üzenetünk, hogy Szombathely pedagógusképző centrum, eljutott a felvételizőkhöz és a szüleikhez” – értékelt tovább a rektorhelyettes. A SEK-re jelentkezők 40 százaléka jelentkezett pedagógusképzésre, a szakok közül a legnépszerűbb ezúttal is a testnevelőtanár képzés, de tavalyhoz képest sokkal többen jelentkeztek történelem-, magyar- és angoltanár szakra is. Az osztatlan szakpáros tanárképzések esetében az egyik legjelentősebb a növekedés, ami részben annak a hét szaknak köszönhető, amelyeken immár középiskolai tanári képzettséget is lehet szerezni, részben a bővülő számú szakpároknak.

Kiemelkedik a gazdaságtudományi képzési terület, amely a várakozásoknak megfelelően jelentős, körülbelül másfélszeres emelkedést produkált tavalyhoz képest.

Továbbra is erősek a sporttudományi képzések (ezek között újra megtalálható az edző alapszak). A gépészmérnök alapszakon az elmúlt két év csökkenése után újra kiemelten magas a jelentkezők száma. A szak szeptemberben angol nyelvű formában tovább bővülhet, hiszen a Stipendium Hungaricum ösztöndíj pályázat keretében közel száz külföldi hallgató regisztrált első helyen a szombathelyi gépészképzésre – ez a szám nem szerepel a fent említett 11,1 százalékos növekedésben.

A legnépszerűbbnek bizonyult képzések: gépészmérnöki (89 fő), gazdálkodási és menedzsment (78 fő), osztatlan tanári – 10 félév, testnevelő tanár, gyógytestnevelő–egészségfejlesztő tanár – (62 fő), tanító (44 fő), programtervező informatikus (43 fő), kereskedelem és marketing (42 fő), kereskedelem és marketing – logisztika (41 fő), anglisztika (35 fő), edző (34 fő), sport- és rekreációszervezés – rekreációszervezés és egészségfejlesztés (32 fő), közösségszervezés (25 fő).

Németh Péter, a Tanulmányi Hivatal vezetője a fentiekhez hozzátette, hogy a felvételi eljárásban a következő fontos dátum április 19-e, ekkor indul az elektronikus ügyintézés a felvi.hu-n. A felvételi vizsgákat májustól júliusig tartja a Savaria Egyetemi Központ, ezek pontos időpontjáról minden jelentkező e-mailben értesítést kap. Július 11-ig van lehetőség hiánypótlásra és egy alkalommal a jelentkezési sorrend módosítására. Július 25-én pedig nyilvánosságra hozzák a felvételi ponthatárokat.

Átütő siker: 11,1 százalékkal többen jelentkeztek az ELTE SEK-re, mint tavaly

Átütő siker: 11,1 százalékkal többen jelentkeztek az ELTE SEK-re, mint tavaly

0

/

0

0

/

0