Apa-lánya bringatúrával folytatódik a segítéSEK projekt

SEK | 2021.04.23.
Apa-lánya bringatúrával folytatódik a segítéSEK projekt

Újra az autizmussal élőkért szervez jótékonysági akciót az ELTE Savaria Egyetemi Központ segítéSEK projektje: május első hétvégéjén közösségi biciklizés keretében gyűjtenek adományokat szombathelyi és mosonmagyaróvári autista gyerekeknek, az Apa–lánya bringatúra támogatásával. De mi is ez a projekt, és miért éppen az autista gyerekek támogatása a legújabb cél? Erről beszél a segítéSEK megálmodója, Lenkai Nóra, a SEK rektori biztosa.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem szombathelyi campusáról egyértelműen elmondható, hogy a város szülötte, Szent Márton szellemiségét, példáját tovább viszi a huszonegyedik században – utal Lenkai Nóra arra, hogy a Savaria Egyetemi Központ mindig is fontosnak tartotta a társadalmi felelősségvállalást.

„Kiemelt célunk, hogy hallgatóinkban tudatosítsuk: nem a diploma megszerzése kell, hogy az elsődleges céljuk legyen, hanem hogy az oklevél birtokában a társadalmat tudásukkal, valamint cselekvő akaratukkal egyaránt szolgálják. Szombathely hagyományosan a régió pedagógusképző központja, ezért ebben az intézményben különösen fontos, hogy a jövő értelmiségének milyen útravalót adunk.”

A Savaria Egyetemi Központban az elmúlt években – több esetben az egyetemisták kezdeményezésére, a helyi hallgatói önkormányzat aktív közreműködésével – számos akciót bonyolítottak le.

A rendszeres véradásokon és adománygyűjtéseken kívül többek között a Kutatók éjszakáján öt halmozottan hátrányos Vas megyei általános iskola diákjainak szervezett programokat a campus, az 1000 szív a Démétér Házért elnevezésű akció keretében jótékonysági fotózásnak adott helyet és száznál is több beteg gyermek karácsonyát tette szebbé az intézmény hallgatói és oktatói, valamint munkatársai jóvoltából, amikor az Alpokalja – A Daganatos Betegekért Közhasznú Alapítvány számára gyűjtött ajándékokat.

„A segítéSEK projekt 2020 januárjában indult el, annak érdekében, hogy a korábbiaknál szervezettebb formában, még inkább a mindennapjaink részévé váljon a társadalmi felelősségvállalás. Együttműködési megállapodást kötöttünk a helyi katasztrófavédelmi igazgatósággal, majd campuson megalakult a hallgatókból, oktatókból és dolgozókból álló Savaria Mentőcsapat, ötven fővel, amely 2024-ig érvényes Nemzeti Minősítő Oklevelet szerzett alapvető vízkár-elhárítási tevékenység szakterületre. Jótékonysági koncert, bál, futóverseny, fogyatékkal élőknek kirándulás szervezése is a terveink között szerepelt, de ezeket a koronavírus-járvány miatt egyelőre nem tudtuk megvalósítani. Most az Apa–lánya bringatúra lebonyolításával folytatódik a projekt”

– meséli Lenkai Nóra.

Apa és lánya, azaz Szani Ferenc és Zsuzsi az elmúlt években Veresegyházától Amszterdamig, a Tulipános kertig és az Északi-tengerig kerekeztek, útjukkal autista lakóotthonokat, valamint a család legkisebb tagjának, Daninak autistákkal is foglalkozó iskoláját is támogatták.

A Savaria Egyetemi Központtal nem ez az első közös jótékonysági akciójuk, két éve a zuglói Benedek Elek EGYMI-nek ajánlotta fel az intézmény a gólyabáli tombolából befolyt 230 ezer forintot, amelyből általános iskolai autista csoportjainak támogatására, egyedi fejlesztést segítendő eszközöket vásárolt az intézmény.

„Célunk az adománygyűjtéssel az, hogy a szombathelyi Aranyhíd és a mosonmagyaróvári Éltes Mátyás EGYMI autista fiataljainak fejlesztését szolgáló játékokat, könyveket és eszközöket tudjunk beszerezni. A kezdeményezés címével (Híd az autista gyermekekért) is utalunk rá, hogy hidat szeretnénk képzeni a két város között, ezt szolgálja a május elsején reggel Szombathelyről induló bringatúra, amely másnap este Mosonmagyaróváron ér véget. És természetesen hidat szeretnénk képezni az autizmussal élők és a társadalom között is. Hiszünk abban, hogy ezzel az akcióval is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a világ elfogadóbbá és nyitottabbá váljon az autista gyerekek, illetve emberek felé”

– avat be a rektori biztos.

A túra május elsején reggel indul az Aranyhíd EGYMI-től, apa és lánya innen Söpte felé veszi az irányt, majd többek között Vasasszonyfa, Csepreg, Sopronhorpács, Röjtökmuzsaj, Fertőd, Lébény felől érkeznek a Szigetközbe, hogy Ásványráró, Darnózseli és Halászi érintésével Mosonmagyaróvárra jussanak. Az úton hosszabb–rövidebb távok erejéig bárki csatlakozhat a bringázókhoz.

Az adományokat az Éltes Mátyás Alapítvány a Fogyatékos Gyermekekért 11737076-20065049-es számlaszámára lehet utalni.