Amerikából jöttem…

Kleinhappel Miklós Fotó: Meghan Lamb-archív | 2019.10.25.
Amerikából jöttem…

Új anyanyelvi lektor kezdte meg munkáját az angol tanszéken. Meghan Lamb egyenesen Amerikából érkezett Szombathelyre tanítani, és október 10-én indult az általa szervezett amerikai–angol íróklub, amelynek keretében nem csupán kortárs amerikai költőket és írókat „hoz el” az egyetemre, hanem kreatív írást is tanít a hallgatóknak. Kérdéseinkre válaszolva Meghan azt is elárulta, miért éppen egy vidéki magyar város egyetemét választotta munkája színhelyéül.

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ anglisztika és angoltanár szakjai hosszú idő óta nagy népszerűségnek örvendenek a felvételizők körében. A képzések jó híre és magas színvonala a kiváló oktatóknak köszönhető.

Más idegen nyelvi tanszékekhez hasonlóan az ELTE SEK Angol Nyelv és Irodalom Tanszékének tevékenységében is fontos szerepet töltenek be az anyanyelvi munkatársak. Meghan Lamb szeptembertől látja el a tanszéken az anyanyelvi lektori feladatokat.

Meghant három évvel ezelőtt fertőzte meg végleg Magyarország, akkor, amikor először járt hazákban, de az érdeklődését már jóval korábban felkeltették a magyar irók, akik közül Kosztolányi Dezső, Déry Tibor, Szerb Antal és Szabó Magda a kedvencei közé tartoznak. Az irodalom iránti vonzódása okán a tanítás mellett ő maga is ír, újságcikket, verset, novellát, regényt egyaránt, Amerikában több kötete is megjelent, a legutóbbi All Your Most Private Places címmel idén.

Meghant első magyarországi útja alkalmával lenyűgözte hazánk építészete, zenéje, konyhája, valamint az itt tapasztalt kreatív légkör. Eldöntötte, hosszabb itt-tartózkodásra is vissza szeretne térni. Két évvel ezelőtt Fulbright-ösztöndíjra pályázott annak érdekében, hogy Budapesten kapjon egyetemi tanári állást, de elállt az ösztöndíjtól, amikor lehetősége adódott arra, hogy munkahelyén, a pennsylvaniai Bucknell Egyetemen újabb egy évig tanítson kreatív írást. Ám ezt követően felvette a kapcsolatot az anyanyelvi tanárok Magyarországra közvetítésével foglalkozó Central European Teachnig Programmal, amely révén tudomást szerzett az ELTE szombathelyi campusán betöltheti anyanyelvi lektori állásról.

Meghant szavai szerint az angol tanszéken oktató kollégái nagy örömmel fogadták, és készségesen segítettek neki megismerni a magyar és az amerikai tudományos élet közötti különbségeket. Diákjairól is csak jókat tud mondani, akikkel már az eddig eltelt néhány hét alatt is sokat tanultak egymásról, valamint a két ország kultúrájának hasonlóságairól és különbözőségeiről.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen kreatív módszerekkel tudja közelebb hozni diákjaihoz az amerikai kultúrát, Meghan elmondta, nyelvfejlesztési óráinak keretében például amerikai barátai közül minden hallgatójának kijelölt egy-egy toll barátot, akiknek magyarországi életükről, családi hagyományaikról, tanulmányaikról, jövőbeni céljaikról kellett levelet írniuk. A hallgatók természetesen választ is kaptak, így „nagyon izgalmas kulturális tapasztalatcsere” lett a feladat eredménye.

Meghan legújabb kezdeményezése az az október 10-én indult amerikai–angol íróklub, amelynek keretében nem csupán kortárs amerikai költőket és írókat „hoz el” az egyetemre, hanem kreatív írást is tanít a hallgatóknak. A foglalkozásokon Skype-kapcsolat segítségével saját műveiből egy kortárs amerikai író vagy költő, illetve Meghan olvas fel, majd utóbbi vezetésével kreatív írási gyakorlat következik. Az első alkalommal Dorothy Chan íróval, a majd november 7-én Douglas W. Milliken íróval, november 21-én pedig David Winter költővel és műveivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Talán nem tanulságok nélküli a válasz arra a kérdésre, hogy valakinek, aki most fedezheti fel alaposabban a várost, így minden, a helyiek számára talán már fel sem tűnő dologra rá tud csodálkozni, milyen benyomásai vannak Szombathelyről? Meghan Chicagoból származik, ahol, mint fogalmazott, sok ember és állandó zaj vette körül, ami ugyan szöges ellentétben áll azzal, amibe Szombathelyen csöppent, de ő éppen a békességet szereti a városban, és azt, hogy itt akár egy késő esti séta során is biztonságban érzi magát. Kiemelte még, hogy a kétezer éve folyamatosan lakott településen sok máson kívül az ősi Savaria romjainak, valamint a szecessziós és brutalista épületek keverékének köszönhetően szinte a bőrén érzi a történelmet.