Akciófestészet és frottázsok

ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék | 2018.07.18.
Akciófestészet és frottázsok

Ha elmulasztotta, most megnézheti az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóinak munkáit.

„Én, Rudolph Virag, jelenleg dublini, (…) azelőtt a magyar Királyság szombathelyi lakosa”. James Joyce Ulysses című műve főszereplőjének szombathelyi érintettsége miatt 1993-ban az akkori Berzsenyi Dániel Főiskola oktatói és lelkes olvasók, művészek, irodalombarátok úgy döntöttek, hogy erre a világirodalmi örökségre érdemes volna egyfajta Joyce-kultuszt építeni.

A helytörténészek úgy gondolják, hogy a Fő tér 41-es számú házában élt valaha egy Blum família, joggal feltételezték tehát, hogy ez a valós adat összekapcsolhatja az életet az irodalommal. Így 1994-től tartják Szombathelyen az ún. Bloomsdayt.

Mivel a regény egyetlen napon, 1904. június 16-án játszódik, június 16-án világszerte sokféle módon megemlékeznek Leopold Bloomról, egy fiktív szereplőről. Ennek az eseménynek rendszeresen vannak vizuális programjai, az utóbbi években a szombathelyi egyetem, jelenleg az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszékének hallgatói Nagy Csaba oktató vezetésével gondoskodnak a Bloomsday vizuális programjáról.

Idén a téma a Mikro-makro hívószó köré épült két különböző projekt keretében. A hallgatók egy nyilvános akciófestészet keretében készítettek nagyméretű műveket Szombathely Fő terén. A szándékuk a szemünk által különben nem érzékelhető világ elénk tárása. A másik projekt frottázsok készítése volt az utcáinkon lévő csatornafedelekről. A tárgy szerves része városi környezetünknek, és egyúttal elrejti előlünk a városaink „érrendszerét”. A frottázsokat a szombathelyi Savaria Moziban helyzeték el.

Akciófestészet és frottázsok

Akciófestészet és frottázsok

0

/

0

0

/

0