AGÓCS NÁNDOR ELŐADÁSA XV. FIROKONF-ON

2023.06.20.
AGÓCS NÁNDOR ELŐADÁSA XV. FIROKONF-ON
Révkomáromban és Komáromban rendezték meg május 18. és 21. között a magyar kutatók számára a legnagyobb római korral foglakozó konferenciát az ELTE BTK Régészeti Intézete, a Klapka György Múzeum és a Selye János Egyetem szervezésében.

A közel 100 fő részvételével zajló Fiatal Római Koros Kutatók XV. Konferenciáján 70 előadás hangzott el. Dr. Agócs Nándor az ELTE BDPK Történelem Tanszékének adjunktusa, a Szent István Király Múzeum (SZIKM) tudományos titkára, Kiss Alexandrával, (SZIKM), Rétfalvi Teofillal (SZIKM), és Szabó Ernővel (PTE) közösen tartott előadásán (A mányi római villagazdaság és tulajdonosa?) annak a két kőemléknek az értelmezéséről beszélt, amelyek még 2021 augusztusában kerültek a Mány-Közép-Gyulai-dűlő elnevezésű, igen nagy kiterjedésű római kori lelőhelyről a Szent István Király Múzeum gyűjteményébe.

Az egyik egy vélhetően sepulchralis építmény részét képező, festéknyomokat is tartalmazó oszloptöredék, a másik egy ugyancsak síremlékhez tartozó, de nagyobb figyelmet érdemlő feliratos blokk. Utóbbi egy igen reprezentatív sírépítmény része lehetett, nem csak a feltételezett (közel másfél méteres) szélessége sejteti, hogy a síremlék a provinciális elithez kötődik, de a felirat szövege is. A 2-3. századra tehető felirattöredék ritkaságnak számít, ugyanis az ötödik felirat, egyben az első sírfelirat, ami Pannonia Inferior egyik tartományi főpapját említi. Éppen ezért az első síremlék is egyben, ami betekintést enged ezen társadalmi réteg önreprezentációjába.

A kőemlékekről részletesebben a Szent István Király Múzeum évkönyvében megjelent tanulmányban (Agócs NándorLencsés Zsuzsanna – Szabó Ernő: Egy tartományi főpap felirata Mányból. Alba Regia, 49. 2021. 11–21. p) lehet olvasni.

A konferencia résztvevői arról is döntöttek, hogy a Fiatal Római Koros Kutatók XVI. Konferenciáját 2024-ben Székesfehérváron rendezik meg.