„Adják a gyermeküket tanári pályára!”

Kocsis Marcell | 2018.08.13.
„Adják a gyermeküket tanári pályára!”

Augusztus 2-án, a szombathelyi városi televízió aktualitásokkal foglalkozó, Ma-Holnap című közéleti magazinműsorának Dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese volt a vendége. A rektorhelyettes beszélt az elmúlt időszak átszervezéseiről, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ megalakításáról és a sikeresen felvételt nyert hallgatók növekvő, nagy számáról is. Németh Istvánt Sütő Dániel kérdezte.

A műsorvezető felidézte az elmúlt időszak legfontosabb kérdését: az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központja áprilisi sajtótájékoztatóján már közölte, hogy kedvező felvételi számok születtek, azonban a pontos eredményeket csak két héttel ezelőtt kapták kézhez; ezek a várakozásokat is felülmúlták.

Németh István a 2015-ös portfólióra utalt vissza, ekkor 144 szakot hirdetett meg a SEK, míg tavaly ősszel csak 74-et: szükséges volt a szakkínálat ésszerűsítése és az ezt támogató, intenzív és fiatalos kampány végig vitele. Segített az az idei tendencia is– országosan 2%-kal, az ELTE-re 7%-kal, míg a SEK-re 11%-kal jelentkeztek többen; a rektorhelyettes szerint ez a fiatalok tudatos életpálya-tervezésének is köszönhető. Végül, múlt szerdán derült ki, 24%-kal több hallgatót sikerült Szombathelyre beiskolázni, mint tavaly nyáron, ez pontosan 654 új tanulót jelent. A képzési hosszokat figyelembe véve, amennyiben évről évre kedvező felvételi számok születnek, a szombathelyi egyetemisták létszáma újra 2500 fölé nőhet, véli a rektorhelyettes, aki köszönetét fejezte ki az egyetem oktatóinak és munkatársainak, akiknek ezekben a sikerekben nélkülözhetetlen szerepük volt.

A hallgatók fele a pedagógusképzésekre jelentkezett, negyede a gazdaságtudományi szakokra, a másik negyeden pedig a gépészmérnökképzés és a sporttudományi terület osztozik. Németh István szerint a pedagógusképzés kiemelt helyzetét egy új szervezeti egység alapítása is mutatja, ez a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ: itt tanítókat, általános és középiskolai tanárokat fognak képezni a jövőben. Robbanásszerűen nőtt a gazdaságtudományokat hallagató diákok száma is (amelyek közé a gépészmérnökképzésben már bevált, duális rendszerű turizmus-vendéglátás szakot is szeretnék akkreditálni), és továbbra is sikeresen folyik a mérnökképzés. A tanárszakok közül az angol, történelem és magyar szakok hagyományosan kiemelkednek, de a természettudományos területeken továbbra sem történt előrelépés. A SEK-re is csak 26 matematika szakos hallgatót sikerült beiskolázni, de ez a szám messze elmarad az oktatási igényektől; ez az analógia sajnos a többi természettudományos szakra is áll.

Napjainkban a más munkákkal szerezhető magasabb fizetések miatt térnek kevesen a tanári pályára, pedig pontosan a jó szaktanárok tudnák megalapozni a jövő műszaki és egyéb szakembereinek képzettségét, mutatott rá Németh István a terület megkerülhetetlenségére. A tanárok száma országosan csökken, a fizetések azonban valószínűleg emelkedni fognak, a települések pedig küzdeni a friss-diplomás hallgatókért: adják gyermeküket erre a pályára, szólt a szülőkhöz is a rektorhelyettes. A képzés minőségének és kapacitásának bővítése érdekében növelni szeretnék az olyan partneriskolák számát, ahol majd a gyakornoki idejüket töltik a hallgatók, illetve a regionalitásnak is egyre nagyobb szerepet szánnak a jövőben.