Adalékok az 1956-os magyar menekültek történetéhez

Kleinhappel Miklós; Fotó: ANP Historisch Archief Community | 2021.05.31.
Adalékok az 1956-os magyar menekültek történetéhez

Az osztrák és a magyar határvidék krónikájában jelentős hatással bír a forradalomat követő kivándorlási hullám, amely közel 200 ezer főt érintett.

Murber Ibolya, a Történelem Tanszék egyetemi docense sok éve kutatja az 1956-os magyar menekültek történetét. A történész a menekültek Ausztriába, Németországba, valamint Svájcba történő befogadásának témájában szakértőnek számít, a kérdéskörben magyar és német nyelven egyaránt több könyvet is megjelentetett.

Murber Ibolya legutóbb május 20-án egy osztrák–magyar közös INTERREG-projekt, a border(hi)stories – 100 éves határtörténete(k), 1914–2019 című online programsorozat keretében ismertette vizsgálódásainak eredményeit.

A „border(hi)stories” projekt célja az előző évszázad történelmi tényeire vonatkozó ismeretek bővítése a határtérségben, és egy új, összekapcsolódó emlékezéskultúra kialakítása.

A május 6. és 27. között megrendezett programsorozat középpontjában hat olyan esemény állt, amelyek jelentős hatással bírtak az osztrák és a magyar határvidék történelmében. Ezek továbbra is eltérő elbeszélések formájában élnek a határ mindkét oldalán, a mai napig mélyen meghatározva a köztudatot.

A történészek és szakértők beszéltek az új határvonal 1921-es létrehozásáról, a határ menti zsidó népesség, valamint a magyarországi romák és szintik üldözéséről, illetve a németek kitelepítéséről és a vasfüggönyről.

Murber Ibolya az 1956-os magyar forradalomról és az azt követő, majdnem 200 ezer főt érintő kivándorlási hullámról tartott előadást.

A szakember másokon kívül elmondta, a legtöbb menekült átjutott Ausztriába, ahol nagyon rövid idő alatt táborokat hoztak létre számukra Burgenlandban, Alsó-Ausztriában és Bécsben. Sokan Ausztriából száműzetésbe menekültek az USA-ba, Kanadába, Nagy-Britanniába vagy a nyugat-európai országokba. Körülbelül 70 ezer magyar menekült valószínűleg végleg Ausztriában telepedett le.

A hallgatóság elsősorban osztrák és magyar közoktatásban dolgozó tanárokból állt. Murber Ibolya hozzátette: különösen örült, amikor egyetemünkön végzett egykori hallgatókkal, gyakorló tanárkollégákkal találkozott az online térben.

(Képünkön: Magyar család lépi át az osztrák határt Klingenbachnál /Kelénpataknál/, 1956 november 6-án.)