A "wilsonian moment" hatásairól Luxemburgban

SEK | 2020.03.18.
A

Murber Ibolya, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Történelem Tanszék egyetemi docense február 27–28-án Luxemburgban referált egy nemzetközi történész szimpóziumon.

A luxemburgi parlament és a Luxemburgi Nemzeti Múzeum közös szervezésű konferenciája az első világháború után bevezetett általános választójog globális és transznacionális aspektusait vizsgálta.

A parlament plenáris üléstermében megtartott konferencián francia, német és luxemburgi előadók mellett a luxemburgi parlament elnöke és a titkára is részt vettek.

Murber Ibolya előadásán arról beszélt, hogy a „wilsonian moment” miként hatott 1918 késő őszén a Habsburg Birodalom két vesztes államának, Ausztriának és Magyarországnak a demokratizálódására.

Továbbá azt hasonlította össze, hogy az általános választójog milyen szerepet játszott a két ország háborút követő válságmenedzselésében.

Előadásához kapcsolódó kérdések főként a transznacionális folyamatokra és a korabeli közép-európai demokratikus átalakulás esélyeire vonatkoztak.