A tudatos életmódnak van jövője – Egészségfejlesztési program a SEK-en

Kocsis Marcell -- Fotó: frisss.hu | 2018.05.23.
A tudatos életmódnak van jövője – Egészségfejlesztési program a SEK-en

Az elnyert projekteknek a laikusok számára olykor nehezen értelmezhető, bonyolult „kódneveket” adnak: ezek közé tartozik az EFOP-3.6.1-16-2016-00018 A felsőoktatási rendszer K+F+I szerepvállalásának növelése intelligens szakosodás által Sopronban és Szombathelyen nevű program is, amelynek a 4. számú munkacsoportja a Savaria Egyetemi Központban végzi úttörő munkáját. Ennek kapcsán kerestük fel dr. Polgár Tibor egyetemi docenst, a munkacsoport vezetőjét, hogy megtudjuk hogyan ültetik át az előzetesen megfogalmazott terveket a mindennapok gyakorlatába.

2017-ben, a Soproni Egyetemmel közösen elnyert pályázat a közelmúltban vált a Sporttudományi Intézet egyik legfontosabb kutatásává és jelenleg is tart a források felhasználása, utalt vissza a közelmúltra Polgár Tibor. Az egyetemi docens által vezetett munkacsoport egy komplex egészségfejlesztő program aprólékos kidolgozását és gyakorlati megvalósítását tűzte ki célul. A munkacsoport, amelyben hallgatók és oktatók egyaránt kiveszik részüket, szeretne egy olyan összetett szolgáltatást teremteni, amely segíti az akár fokozott megterheléssel járó munkakörökben dolgozók életét.

A projekt során vizsgált „tesztcsoportokban” találunk értelmiségieket, tanárokat (például az ELTE Bolyai Gimnázium pedagógusait), felsővezetőket és fizikai dolgozókat is. A minta összetétele szándékosan változatos, így a lehető legtöbbet megtudnak a különböző beosztásokkal járó munkahelyi és életmódbeli ártalmakról, ismertette a kutatás kezdő szakaszát a docens. A vizsgálatban résztvevőkön teljes fizikaiállapotfelmérést végeznek, amelynek része egy testösszetétel vizsgálat, amely megállapítja többek között az izom és zsírszövet arányát, illetve kitöltetnek az alanyokkal egy táplálkozási kérdőívet is; az így kapott adatokat vetik össze a résztvevők által viselt okosóra méréseivel, amely rengeteg hasznos információt szolgáltat a kutatás számára.

A vizsgálat hetei alatt folyamatosan hordott okosóra az összegyűjtött adatokat továbbítja egy okostelefonnak, amely egy alkalmazásban összesíti őket: információkat nyernek az elégetett kalóriákról, a megtett kilométerekről, a testmozgás mértékéről, de a stresszszintről is képet kapnak a SEK kutatói. A vizsgálat összes adatát kiértékelik és minden tesztalanynak személyre szabott véleményt és javaslatot állítanak össze akár a táplálkozásuk reformjáról, akár a javasolt sportolási lehetőségektől, de az elkerülhető munkahelyi stresszt is szeretnék a tanácsadás segítségével sikeresen kiküszöbölni; az elképzelés szerint a tudatos életmódváltás nagymértékben növeli a kiegyensúlyozott és egészséges élet lehetőségeit.

A 4. számú munkacsoport jelenleg is zajló projektjét ugyan a Sporttudományi Intézet tapasztalt oktatói vezetik, de számos OTDK-ra készülő diák is részt vesz benne, a PhD.-hallgatókról nem is beszélve; az eredményeket folyamatosan publikálni fogják. A közös cél egy hasznos és az emberek egészségét óvó szolgálgatás kifejlesztése Szombathelyen, összegezte a gyakorlatorientált tervezet tudományos és szakmai jövőjét Polgár Tibor.