A tavalyinál 47 százalékkal több jelentkezőt hozott a pótfelvételi

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.08.22.
A tavalyinál 47 százalékkal több jelentkezőt hozott a pótfelvételi

Az idei általános felvételi eljárás a várakozásokat jóval meghaladó eredménnyel zárult a Savaria Egyetemi Központ számára: az előző évinél 24 százalékkal több, 654 felvételiző került be az ELTE szombathelyi képzéseire.

Ám nem csupán a felvettek száma nőtt jelentősen, hanem a sikeres felvételihez szükséges minimális pontszámok is: amíg a Nyugat-magyarországi Egyetem részeként működve 308–310 volt az átlagos ponthatár, tavaly pedig 338, idén ez a szám az alapképzések esetén 351-re, az osztatlan mesterképzéseket tekintve 352-re nőtt, ami már ELTE-minőséget jelent.

A jelentkezési adatokból kiolvasható, hogy ezt a minőségi váltást a felvételizők és szüleik is értékelték, az ELTE-brand megjelenésével bizalmuk megnőtt a SEK képzései iránt.

Pótfelvételi keretében augusztus 6-ig azok adhattak be jelentkezést, akiket a normál felvételi eljárás keretében egyik megjelölt intézménybe sem vettek fel, vagy idén még nem jelentkeztek sehova.

A Savaria Egyetemi Központ képzéseire a tavalyi 49 után idén 72 pótfelvételis jelentkezés érkezett, ez 47 százalékos – a várakozásokat a hagyományos eljáráshoz hasonlóan jóval meghaladó – emelkedés.

Tavaly a 49-ből 35 főt vett fel az intézmény, ami 71 százalékos arány – ha ezt idén sikerül legalább megismételni, az 51 főt jelentene. Ezzel a normál és a pótfelvételi eljárás keretében felvett elsőéves hallgatók száma 700 fölé emelkedne a 2018/2019-es tanévben.

A pótfelvételi jelentkezéseket elemezve kiderül, a tanári és a közgazdász szakokra jelentkeztek a legtöbben.

A lista első helyén a levelező gazdálkodási és menedzsment alapszak áll 9 fővel, ezt követi a levelező anglisztika alapszak 7, a nappali gazdálkodási és menedzsment alapszak 6, a nappali anglisztika alapszak 5 és a levelező edző alapszak, valamint a nappali kereskedelem és marketing felsőfokú szakképzés 4 fővel. Pedagógusképzésre összesen 19-en jelentkeztek, legtöbben természettudományos szakokra.