„A társadalmat sok ember munkája működteti, de csak keveseké alakítja.” – Ünnepélyes ösztöndíjátadás a SEK-en

2017.10.18.
„A társadalmat sok ember munkája működteti, de csak keveseké alakítja.” – Ünnepélyes ösztöndíjátadás a SEK-en

A felsőoktatás döntéshozói egyre többet beszélnek a hallgatók szellemi és anyagi megbecsüléséről. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központjában október 17-én a szép szavak végre kézzelfogható tetteké váltak: Németh István, szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettes átadta a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjakat, illetve az ELTE Savaria Kiválósági Ösztöndíjakat, így ismerve el az arra méltó hallgatókat.

Szép számmal gyűltek össze a kitüntetett hallgatók a Savaria Egyetemi Központ patinás dísztermében, hiszen egyedül az ELTE Savaria Kiválósági Ösztöndíjat 92 SEK-es diák nyerte el. Az első tanévre szóló támogatást a 400 és a 450 pont felett felvett hallgatók érdemelték ki, előbbiek havi 40 000 utóbbiak pedig havi 80 000 forintos ösztöndíjban részesülnek; ez a megérdemelt jutalma az ELTE szombathelyi campusára jelentkező kiemelkedően tehetséges hallgatóknak.

A Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat (előző nevén Köztársasági Ösztöndíj) hét hallgató vehette át, ők az egész intézményben ismertek kiemelkedő tanulmányi, művészeti, sport, vagy közösségi munkájukról.

Az ünnepélyes ösztöndíjátadás előtt Mihajliv Renáta és Teleki Blanka, a II. János Pál Katolikus Szakkollégium hallgatói megzenésítve adták elő József Attila Óh szív! nyugodj! és Pilinszky János Anyám című versét; az összeszokott duó kettős énekhangja meghatóan és libabőrcsalogatóan szép volt, emelte az amúgy is pozitív töltetű esemény fényét.

Németh István is a pillanat emelkedettségét hangsúlyozta a zenés bevezetőt követő köszöntőjében: „Ez az elérzékenyülés pillanata is.”- utalt a sikeres félévkezdés fontos állomását jelentő ösztöndíjátadó ünnepségre. A rektorhelyettes a megjelent hallgatóknak továbbította Borhy László rektor és Scheuer Gyula kancellár jókívánságait és gratulációját, de felidézte Mezey Barna leköszönő rektor érdemeit is az új SEK-es ösztöndíj megszületésében, amely végre anyagilag is elismeri az ígéretes elsőéves hallgatókat.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Savaria Egyetemi Központ csatlakozása rengeteg új lehetőséget teremt, Szombathelyen is meghatározóvá válik az ELTE-minőség, összébb záródik a tanárok és hallgatók közötti „tudásolló”, foglalta össze a két intézmény egyesülésének legfontosabb jellemzőit Németh István.

„A társadalmat sok ember munkája működteti, de csak keveseké alakítja. Ezek az emberek sem úgy születnek, hanem a tanulás útján lesznek vezetők és irányadók.”- emlékeztetett a leendő diplomások megkerülhetetlen közösségi felelősségére is.

Az ünnepséget az ösztöndíjoklevelek átadása zárta: ez a programpont szerencsére sokáig elhúzódott, hiszen összesen közel száz SEK-es diák részesült erkölcsileg és anyagilag is fontos elismerésben.


(Kocsis Marcell; Fotók: Herczeg Ákos)


A galériában látható fotókat igény szerint nagyobb felbontásban is elküldjük csatolva a kért e-mail címre. Kérem írjon a gabor.gaspari@rk.elte.hu e-mail címre, megnevezve benne a fotó galéria szerinti sorszámát.

Galéria

Galéria

0

/

0

0

/

0