A tanári pálya a világ egyik legszebb hivatása

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2022.02.10.
A tanári pálya a világ egyik legszebb hivatása

Ez volt a végkicsengése annak a közelmúltban lezajlott intergenerációs pódiumbeszélgetésnek, amelyen két pályakezdő és két már tapasztalt pedagógus osztotta meg gondolatait a tanárság iránti szenvedélyről, a pálya nehézségeiről és a jó tanár ismérveiről a Savaria Egyetemi Központban (SEK).

A rendezvényen jelen lévőket és az azt online követőket Lenkai Nóra rektori biztos köszöntötte, méltatva a társszervező ELTE SEK Történeti Diákműhely tevékenységét. Az önszerveződő hallgatói tudományos közösség Novák Róbert történelem–földrajz osztatlan tanár szakos hallgató vezetésével 2019 decemberi megalakulása óta számos előadóestet rendezett, de konferenciák, sőt, már egy konferenciakötet is fémjelzi tevékenységét. (A program másik szervezője Magyar Történelmi Társulat Nyugat-dunántúli Regionális Csoportja volt.)

A közel másfél órás diskurzust moderáló Murber Ibolya egyetemi docens bevezetőjében az együtt gondolkodás fontosságára hívta fel a figyelmet: a beszélgetőpartnerek által képviselt generációk egy célért, közösen dolgoznak az oktatási intézményekben.

A társalgás során az oktatói oldalról Jáger Amália óraadó mestertanár és Bakó Balázs egyetemi docens mesélt a tapasztalatairól. Mindketten nagy tapasztalattal rendelkeznek, egyaránt jártasak a középiskolai és az egyetemi oktatásban is. A pályakezdők egyike Moór Vivien volt, aki történelem–magyar osztatlan tanári szakon nyáron végzett az ELTE szombathelyi campusán. Vivien jelenleg mesterképzésben vesz részt, szeptember óta tanít. Rajta kívül a képzeletbeli pódiumon helyet foglalt még az ötödéves fizika–történelem tanári szakos Pipics János. Neki is van már oktatási tapasztalata a kötelező egyetemi gyakorlatokon túl is, hiszen negyedéves kora óta óraadó egy közeli gimnáziumban.

A beszélgetést követően a rendezvényen elhangzottak összefoglalására Murber Ibolyát kértük.

Mi motiválta a beszélgetőpartnereket arra, hogy tanárok legyenek?

– Mindegyiküknél már gyermekkorban megjelent tanítás iránti vágy, amelyben a családi háttér és a tanári példaképek voltak a legmeghatározóbbak.

Szó esett a jó tanár ismérveiről. Melyek ezek?

– A beszélgetés résztvevői személyes történeteiken keresztül azt fogalmazták meg, hogy a tanárnak fontos a diákban a személyes oldalt, az embert, mint egészet is megismerni. Hiszen ez lehet a sikeres diák–tanár együttműködés záloga. Szóba került az érem másik oldala is, hogy a tanárok a közoktatásban le-, valamint túlterheltek. Másik fontos útravalója volt a beszélgetésnek, hogy a jó tanár meghatározó tulajdonsága az alkalmazkodás és megújulás képessége is. A tanár személyes sikerélményének kulcsa az alkalmazkodni tudás, úgy az oktatási környezethez, mint a diákok igényeinek változásához.

A pedagóguspálya nehézségeiről szólva mi hangzott el?

– A tanári pálya embert próbáló hivatás. Főként az általános túlterheltség miatt a kiégés Damoklész kardjaként lebeg minden tanár feje felett. Nincs általános, mindenki számára tökéletes ellenszer a kiégés ellen. A pódiumbeszélgetés résztvevői arra hívták fel a figyelmet, hogy integritásának megőrzése érdekében a tanár igyekszik megóvni azt a belső motivációt, amely miatt ezt a hivatást választotta és a tanári pályán maradt. Reflektál a saját és diákjai interakcióira, érzelmeire, tudatosul benne ezek jelentősége. Továbbá az évek előrehaladtával, a tanítási tapasztalat növekedésével párhuzamosan súlyt kell fektetni a megújulásra – ennek egyik útja az élethosszig tartó tanulás lehet.

Így a tanárok nagyobb eséllyel maradhatnak motiváltak?

– Új dolgokat tanulni nem csak a kisgyermekek számára fontos, hanem a tanári személyiség felfrissítését, fejlődését segíthetik az újonnan tanult dolgok. Nem hiába mondják, hogy jó pap holtig tanul. Ha ezt a tudatosságot és nyitottságot meg tudjuk őrizni, akkor esélyünk van arra, hogy kikerüljük a tanári kiégést vagy az csak rövid ideig nyomasszon minket. Kívánjuk minden leendő tanárnak, hogy találják meg számításukat a világ egyik legszebb hivatásában, a tanári pályán!

A tanári pálya a világ egyik legszebb hivatása

A tanári pálya a világ egyik legszebb hivatása

0

/

0

0

/

0