A szívükben van a szerkesztőség

Egyikük olyan, mint a monszuneső, a másiknak a napi bioritmusában pontos ideje van a munkának, a harmadik a titkár, akinek mindjük közül a legjobb a memóriája, a negyedik a kötőszövet. Ők Lutor Katalin, Lóránt András, Kocsis Marcell és Vincze Bence, az f21.hu kulturális portál négy alapító tagja és helyi vezetője, akikkel dr. Czetter Ibolya főiskolai tanár beszélgetett a költészet napja alkalmából a magyar irodalom tanszék szervezésében április 16-án a Campus Egyetemi Clubban.

A beszélgetőtárs, aki a négyből három fiatalnak tanára volt, azzal a felütéssel kezdte a csapat jellemzését, hogy manapság még az egyetemisták között sem tipikus, amiért ők lelkesednek, amiben hisznek, nevezetesen a kultúra erejében, abban, hogy „kultúra nélkül nem jól megy előre a világ”.

Marcell magyar–történelem szakos tanárként nyáron végzett az ELTE Savaria Egyetemi Központban (SEK), Katalin és Bence jelenleg is hallgatók, előbbi angol–magyar, utóbbi orosz–magyar szakos pedagógus lesz.

A közös érdeklődési kör, az irodalom szeretete először Katalint és Marcellt késztette cselekvésre: 2014-ben megalapították a SEK (későbbi Savaria) Irodalmi Műhelyt. Kevesellték ugyanis az irodalomórák számát az egyetemen, hiszen nekik épp úgy, mint néhány évfolyamtársuknak, akik kapva a lehetőségen, csatlakoztak a műhelyhez, minden szabad percüket az irodalom töltötte ki, falták a könyveket, írtak, alkottak. A műhely keretében pedig már meg tudták osztani munkáikat a többiekkel, ekképp is inspirálva egymást. Na meg ott volt még a dac, mint teremtő erő, hiszen tanáraiktól annyiszor hallották, hogy régebben, amikor hetven–száz, de akár százötven fős évfolyamok tanultak a magyar tanszéken, milyen pezsgő volt a hallgatói élet. Úgy vélték, hiába vannak csak tucatnyian, ők sem rosszabbak elődjeiknél.

Dr. Czetter Ibolya Bencének már a középiskolában is magyartanára volt. Bence – a beszélgetőtárs megfogalmazása szerint – négyük közül a leglobogóbb lelkű, már középiskolásként elhatározta, és egy fakultációs órán közölte is, hogy a Nyugat mintájára létre fog hozni egy lapot, amelyben fiatalok publikálnak majd. Dr. Czetter Ibolya ekkor még kételkedett abban, hogy ezt meg lehet valósítani.

András az, aki a legkorábban, középiskolásként vágott bele az újságírásba, majd sajtótechnikusként végzett Pécsen. A többiek nagyjából egy időben, 2014 környékén tették meg kezdő lépéseiket ebben a világban. Bence első cikke politikai témájú volt, újságíró gyakornokként kóstolhatott bele a szerkesztőségi életbe. Marcell rögtön a kultúrával indított, de az egyetemi sajtóban is kipróbálhatta magát, Katalin is sok tapasztalatot szerzett gyakornokként, és már fotósként is próbál helytállni.

A főszereplők tehát ismertek, de hogyan született meg az f21.hu? Ebben is szerepe van a dacnak. Amikor Bencével akkori főszerkesztője egy vitás helyzetben közölte, hogy a generációjában nem lehet megbízni és nem tiszteli az idősebbeket, azt gondolta, megmutatja, mire képes ez a generáció. A középiskolás Bence aztán egy adandó alkalommal odalépett a „nagy” egyetemistákhoz, Katalinhoz és Marcellhez, és mesélt nekik a terveiről. Pár hónappal később András is csatlakozott a hármashoz, majd munkatársak toborzásába kezdtek, és 2016 elején huszonhárom fővel elindult a portál.

Az f21.hu-n az elmúlt három évben kétezernél is több cikk jelent meg, összesen százhúsz fiatal író és fotós munkájának eredményeképp. Jelenleg ötvennyolc főből áll a szerkesztőség, amelynek a tagjait nem a honorárium nagysága motiválja, hiszen senki sem kap fizetést a munkájáért, hanem a kultúra szeretete és a lelkesedés.

Az alapítók kezdetben úgy gondolták, hogy az f21.hu országos portál lesz, de az elképzelés időközben megváltozott, belátták, naivitás volt azt hinniük, hogy az ország összes kulturális centrumát képesek lesznek lefedni; jelenleg Szombathely és Budapest a lap székhelyei. „Az online újság célja a kultúrát pártoló kiállás” – olvasható a portálon. Emellett fontosnak tartják a tehetséggondozást is. A lap nevében szereplő „f” betű a fiatalságra, a 21-es szám pedig a 21. századra utal. A tagok időközben tavaly nyáron másodszor szerveztek Kámban művésztábort és az immár rendszeres szombathelyi slam poetry-összejövetelek szervezésében is megmutatták oroszlánkörmeiket.

Az alapítók mindegyikének megvan a maga szerepe a lapnál, hiszen mindannyian rovatot vezetnek, szerkesztenek. Természetesen mindenki a saját habitusának megfelelően dolgozik. Marcell erről azt mondta, Katalin olyan, mint a monszuneső, ha támad egy ötlete, azt hatalmas energiával áll neki megvalósítani, Andrásnak a napi bioritmusában pontos ideje van a munkának, rá ebben az időszakban biztosan lehet számítani, Bence nagyon könnyen teremt kapcsolatot az emberekkel ő a kötőszövet és a portál menedzsere. Marcell pedig a titkár, hiszen mindjük közül neki a legjobb a memóriája, így egészítik ki egymást.

Bence úgy vélekedett, a lelkesedését az táplálja, hogy az övéhez hasonlóan a többiek szemében is ugyanúgy ott van a tűz, ők ugyanúgy képesek szervezni, felügyelni a portált, mint ő.

Az f21.hu életében tavaly ősszel állt elő az a helyzet, hogy bevételek nélkül nem tud tovább fejlődni. (A cikkek naponta átlagosan hét–nyolcszáz kattintást generálnak, a Facebookon hétezren követik az f21.hu-t.) Megalakult hát egy betéti társaság, amely révén lehetőség nyílik üzleti együttműködésekre, és arra is, hogy idővel az újságot készítők honoráriumot kapjanak a munkájukért.

Hol van a szerkesztőség?

– tette fel aztán a kérdést dr. Czetter Ibolya.

A szívünkben 

– vágta rá Katalin. Ennél kifejezőbb mondat talán nem is hangzott el a beszélgetésen.

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.04.24.

A szívükben van a szerkesztőség

A szívükben van a szerkesztőség

0

/

0

0

/

0