A SEK-en versenyeztek az ország legjobb középiskolás programozó lányai

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2021.06.25.
A SEK-en versenyeztek az ország legjobb középiskolás programozó lányai

A Savaria Egyetemi Központban versenyezett az Európai Lány Informatikai Diákolimpia (EGOI) magyar csapata, amelynek a bolyais Kelemen Anna is tagja volt. A megmérettetésen szép hazai eredmények születtek.

Az EGOI legfeljebb középiskolás lányok számára, az Európai Leány Matematikai Diákolimpia sikeréből kiindulva idén először megrendezett programozási verseny. A diákolimpia célja, hogy motiválja a lányokat, hiszen számos országban jóval kevesebb nő tanul vagy dolgozik számítástechnikai területen, mint férfi. A nemek közötti különbség még hangsúlyosabban jelenik meg az informatikai olimpián. Az EGOI alapítói között Magyarország is megtalálható.

A hazánkat képviselő csapat válogatójába a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Verseny és az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) programozás kategóriájában elért eredményekkel lehetett bejutni. A lányokra tavasszal kétfordulós verseny várt, az első négy helyezett jutott tovább a diákolimpiára: Éles Júlia és Nagy Boglárka, a Szatmárnémetiben található Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Ottrok Veronika, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium és Kelemen Anna, az ELTE szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumának tanulói.

A megmérettetésnek június 14. és 19. között Svájc adott volna otthont, ám a koronavírus-járvány miatt online került sor a lebonyolításra.

Az ifjú programozók országonként kapcsolódtak be a versenybe: hazánkban Szombathelyről, a helyszínt az egyetem Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központja adta.

A lányok 14-én próbaversenyen vettek részt, 16-án következett a megmérettetés első, 18-án a második fordulója. A csaknem egy hét alatt jutott idő az ismerkedésre is, kirándulások és egyéb közös programok révén. A helyi szervezés Bogáthné Erdődi Judit, a Bolyai igazgatóhelyettesének érdeme.

A lányok az ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatika Tanszék munkatársai, valamint az Informatika Doktori Iskola hallgatói segítségével február 12. óta készültek arra, hogy a lehető legjobban szerepeljenek.

A magyar csapat vezetőjétől, Nikházy Lászlótól, az ELTE doktorandusz hallgatójától megtudtuk, az EGOI-ra negyvenhárom ország mintegy százhatvan versenyzővel nevezett. Országonként legfeljebb négy fő indulhatott. A feladatokat nemzetközi bizottság dolgozta ki. A két forduló ugyanolyan felépítésű volt: a diákoknak algoritmusok megtervezésével és megvalósításával mindkét versenynapon öt óra alatt négy feladatot kellett megoldaniuk.

Kelemen Anna idén érettségizett a Bolyaiban. Elmondta, nem ismeretlen számára a versenyek világa. Általános iskolás kora óta rendszeresen megméretteti magát. Mint fogalmazott, világ életében matekozott, így főképp matematikaversenyeken ért el szép eredményeket. Ezek közül legjelentősebb az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen megszerzett negyvenkettedik helyezés.

Anna számára az informatika viszonylag új terep. Bevallotta, tizedikes korától azért kezdett elmélyülni benne, mert szükség volt egy ötödik érettségi tárgyra. Programozást egy éve tanul. Két évvel fiatalabb testvére régóta foglalkozik programozással, versenyekre is jár, ő sokat segített neki, ha elakadt. Anna informatikából is bejutott az OKTV-re, amelyen harmincnyolcadik lett. És az emelt szintű informatika érettségije miatt sem kell szégyenkeznie, kilencvennyolc százalékot teljesített.

Anna az ELTE-n szeretne továbbtanulni, de még nem döntötte el, hogy matematikus, programtervező informatikus vagy matematika–informatika tanár szeretne-e lenni. Tanulmányi eredményei alapján nagy valószínűséggel bármelyik képzésre bekerülhet, így a július 8-i sorrendmódosítási határidőig el kell döntenie, melyiket teszi első helyre.

Bár a matematika és az informatika meglehetősen racionális területek, és Anna nem tagadja, személyiségének ilyen oldala is van, de ennél sokkal árnyaltabb a kép. Hozzátette, a művészetek iránt is fogékony, kilenc éve zeneiskolában tanul fagottozni, döntései meghozatalakor pedig nagy súllyal esik latba, hogy mit súg a szíve.

A megmérettetésen szép hazai eredmények születtek: Éles Júlia ezüstérmet szerzett, Kelemen Anna pedig csupán egy ponttal maradt le a bronzéremről.

„Rengeteget gyakoroltam, igyekeztem többféle feladatot látni, a problémákat minél több oldalról megközelíteni. Szerintem a megfelelő felkészülés nyitja a gyakorlás és a nyitás az új dolgok felé”

– kommentált az eredményhirdetést követően Éles Júlia a szervező Neumann János Számítógéptudományi Társaságnak.

A fotón balról jobbra: Ottrok Veronika, Kelemen Anna, Éles Júlia és Nagy Boglárka