A pótfelvételi kampány is csúcsra járt

Savaria Campus Iroda – Fotó: Rusznák Gábor/ELTE | 2020.08.13.
A pótfelvételi kampány is csúcsra járt

Körülbelül 100 ezer emberhez juttatta el az ELTE szombathelyi képzéseiről szóló üzeneteit a Savaria Egyetemi Központ pótfelvételi beiskolázási kampányát lebonyolító szervezeti egység, a Savaria Campus Iroda, amely – az általános felvételi eljáráshoz hasonlóan – jó felvételi eredményekre számít a második körben is.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szombathelyen kiváló pozícióból futott neki az augusztus 9-én véget ért pótfelvételi eljárásnak.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, bár idén országosan 20 ezerrel kevesebben adták be jelentkezésüket valamelyik felsőoktatási intézménybe, ami a vidéki főiskolák és egyetemek esetében 20–25 százalékos visszaesést jelentett az első helyes jelentkezések számát illetően, a Savaria Egyetemi Központ a tavalyihoz képest – egyebek mellett a Savaria Campus Iroda átütő beiskolázási kampányának és az általa koordinált toborzó munkának köszönhetően – jelentős, 8,6 százalékos bővülést könyvelhet el azzal, hogy a normál felvételi eljárásban 642-en jutottak be az egyetem vasi megyeszékhelyen induló képzéseire. Ez a szám még az ELTE-s összegyetemi – 2 százalékos – növekményt is jelentősen meghaladja.

Különösen a pedagógusképzési terület teljesített kiemelkedően: az országos 40 százalékos visszaesés ellenére a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) 5 százalékos létszámnövekedéssel számolhat.

A július 31. és augusztus 9. közötti, nagyjából másfél hetet jelentő pótfelvételi jelentkezési időszakban a beiskolázási kampányt lebonyolító Savaria Campus Iroda a normál felvételi eljáráshoz hasonlóan intenzív munkát folytatott, hogy a továbbtanulni szándékozókat megszólítsa. A rendelkezésre álló rövid idő alatt az iroda munkatársai az ELTE szombathelyi képzéseiről szóló üzeneteket körülbelül 100 ezer emberhez juttatták el.

Az ELTE Szombathelyen 84 szakot hirdetett meg az idei pótfelvételi eljárásban.

A szakok többségének finanszírozási formája az eddigiekhez hasonlóan költségtérítéses, de a gazdasági (gazdálkodási és menedzsment, kereskedelem és marketing, pénzügy–számvitel, turizmus és vendéglátás), valamint a műszaki (gépészmérnöki, programtervező informatikus) képzési területen ezúttal államilag támogatott képzésekre is lehetett jelentkezni. Ezeken kívül a BDPK a tanító szakot kínálta állami ösztöndíjas formában is.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy az ELTE szombathelyi szakjai közül a pótfelvételi eljárásban elsősorban az alapképzések népszerűek (a közgazdász képzések, illetve az anglisztika és a tanító szak), és a normál eljárásban felvettek 10–20 százaléka kerül be augusztusban az egyetemre.

A pótfelvételi során azok jelentkezhettek, akik az általános felvételi eljárásban egyetlen megjelölt képzésre sem kerültek be, vagy be sem nyújtottak jelentkezést.

Az ELTE pótfelvételi eljárásban meghirdetett szombathelyi képzései esetében a felvételi vizsgákra augusztus 17–18-án online formában kerül sor; a vizsgákról pontos információt az intézmény augusztus 10-ét követően minden érintett jelentkezőnek e-mailben küld.

A ponthatárok kihirdetése legkésőbb augusztus 28-ig megtörténik.

A Savaria Campus Iroda – az általános felvételi eljáráshoz hasonlóan – jó felvételi eredményekre számít a második körben is.