A magyar Greta Thunberget is szívesen látnák a klímacsúcson

Kleinhappel Miklós; Fotó: XpatLoop-archív | 2021.04.15.
A magyar Greta Thunberget is szívesen látnák a klímacsúcson

Richard Shackleton, brit nagykövet-helyettes az ELTE szombathelyi egyetemistáinak tartott előadásán többek között arról beszélt, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatban is fontos meghallgatni és meghallani a fiatalok véleményét. A diplomata szerint a klímaváltozást ugyan nem lehet megállítani, csak rugalmasan alkalmazkodni hozzá, de komoly esély van arra, hogy a koronavírus-járványból kilábalva a világ egyre inkább a zöld gazdaság építésének irányába indul el.

Utóbbi véleménnyel kapcsolatban – érthetően – sokaknak lehetnek kétségei, hiszen az ENSZ 2015-ös klímaváltozási konferenciáját követően csaknem kétszáz ország által a globális felmelegedés enyhítése érdekében elfogadott párizsi éghajlatvédelmi egyezmény célkitűzéseit még mindig nem sikerült teljesíteni.

Richard Shackleton az Angol Nyelv és Irodalom Tanszék által szervezett online rendezvényen úgy vélekedett, az emberek napjainkban fontosabbnak tartják a környezetvédelmet, mint akárcsak néhány évvel korábban. Emellett a megújuló energiaforrások már most sok országban olcsóbbak, mint a szén, és a 2008-as pénzügyi válság után kiderült, hogy a zöld befektetések több munkahelyet teremtenek, mint a fosszilis tüzelőanyagokba történő invesztálások.

A misszióvezető-helyettes előadásának apropóját az ENSZ november elejére az Egyesült Királyságban, Glasgow-ban, brit–olasz elnökséggel megrendezni tervezett COP 26 elnevezésű konferenciája szolgáltatta, amelynek célja, hogy a résztvevők – elsősorban a párizsi egyezményt aláírt országok küldöttei – megállapodjanak a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében tett erőfeszítések felgyorsításában, hogy 2050-re elérjék a karbonsemlegességet, azaz az egyensúlyt a kibocsátott és a légkörből kivont szén-dioxid mennyisége között.

Csak globális összefogással lehet eredményesen megküzdeni a klímaváltozással,

hangsúlyozta Richard Shackleton, hozzátéve, a karbonsemlegességet világszerte fair és inkluzív módon kell elérni.

A diplomata elmondta, az Egyesült Királyság 2000 óta a világ tizenkilenc legnagyobb gazdaságát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-ak között a leggyorsabb ütemben karbonmentesíti gazdaságát, az egy főre jutó károsanyag-kibocsátását pedig 1990 óta a felére csökkentette.

A nagykövet-helyettes említést tett a brit–magyar környezetvédelmi együttműködésekről is.

Beszélt a másokon kívül a Budapesti Brit Nagykövetség kezdeményezésére év elején megalapított, a magyar ipari és üzleti vezetők, kereskedelmi kamarák és egyesületek képviselőiből álló Net Zéró Tanácsadó Testület munkájáról, amelynek célja, hogy a kormányzati, gazdasági és társadalmi szereplők figyelmét a gazdaság karbonsemlegessé átalakításának fontosságára irányítsa.

Szó esett az ENSZ Magyarország részvételével zajló Race to Zero Carbon globális kampányáról, az okosváros programról, az e-mobilitás támogatásáról és a visegrádi országok között hazánk klímakérdésben betöltött vezető szerepéről.

Az előadás végén a hallgatóknak lehetőségük volt kérdéseket is feltenni.

Egyikük azt firtatta, rá tudják-e venni a kormányok a nagyvállalatokat a környezettudatosságra?
A nagykövet-helyettes válaszából kiderült, ezeknek a társaságoknak is érdeke a környezeti szempontok szem előtt tartása, máskülönben lemaradnak a versenyben más, környezettudatosabb cégekkel szemben, ami a profitjuk rovására is megy. Pozitív példaként a Shellt és a Tescót említette.

Egy bangaldeshi hallgató kérdése saját országára vonatkozott: a klímacsúcs célkitűzései között szerepel-e az éghajlatváltozás következtében az országát érő környezeti károk, katasztrófák gazdasági hatásainak enyhítése.
Richard Shackleton válaszából kiderült, a leginkább érintett fejlődő országok kapják a legnagyobb támogatást, a britek pedig különösen odafigyelnek Bangladeshre.

Végül Greta Thunberg neve is felmerült. A misszióvezető-helyettes úgy vélte, hogy a svéd aktivista biztosan megjelenik majd a COP 26-on hívás nélkül is, és az utazáshoz még hajóra sem kell ülnie, vonattal is eljuthat Glasgow-ba. Richard Shackleton hangsúlyozta, a környezetvédelemmel kapcsolatban is fontos meghallgatni és meghallani a fiatalok véleményét, ezért a magyar Greta Thunberget is szívesen látnák a klímacsúcson.


Richard Shackleton Budapesti Brit Nagykövetségen végzett munkája sokrétű. Bár végzettsége szerint nem szakmája a környezetvédelem és az energiaügyek, nagy szenvedéllyel képviseli ezeket. Korábbi állomáshelyein (Mexico City-ben, New Yorkban és az ENSZ-ben) többször volt hasonló pozícióban a brit kormány megbízásából. Naptárát egy asszisztens kezeli, ezért mindig reggel szembesül azzal, hogy aznap milyen teendők várnak rá – de saját bevallása szerint ezt nagyon élvezi. Szelektíven gyűjti a szemetet, úgy tapasztalta, idővel az emberek megszokják és természetesnek veszik a szelektív hulladékgyűjtést. Nincs autója, Budapesten a tömegközlekedést használja vagy gyalogosan közlekedik. 2020 őszén érkezett Magyarországra, így még nem volt módja felfedezni az országot, de a fővároson belül Pestet nagyon megkedvelte.