A magot elvetettük

A Bolyai Matematika Csapatverseny megyei díjátadója az ELTE SEK-en

2017.10.26.
A magot elvetettük

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ Dísztermében rendezték meg a Bolyai Matematika Csapatverseny megyei díjátadóját ma délután. A rendezvényen közel 300 diákot jutalmaztak erőfeszítéseiért, elismerésként, amiért a kivételes tehetség, Bolyai János nyomdokain járnak, és azzal a biztatással, hogy „a szabadgondolkodás és az intellektuális bátorság biztosan meghozza a gyümölcsét”.

A versenyt 3-5. osztályos tanulóknak hirdették meg évfolyamonként 4 fős csapatoknak, és kategóriánként díjazták. „Az összedolgozás képessége az egyik legfontosabb érték az életben” – hangzott el az ünnepélyes díjátadón, ahol dr. Németh István rektorhelyettes „leendő hallgatókként” üdvözölte a gyerekeket, abban a reményben, hogy ha a Dísztermet most be tudták tölteni, be fogják tölteni néhány év múlva is, amikor a továbbtanuláskor ezt az intézményt választják, és itt fogadhatja őket egyetemi polgárokká.

A tudás magját elvetettük. Csillog a szemetek, jó úton jártok, demonstráljátok a szerelmet, az elkötelezettséget az adott tudományág iránt. Azt kívánom nektek, hogy meg tudjátok őrizni ezt a tüzet, ami idehozott benneteket – mondta a diákoknak, majd a pedagógusoknak köszönte meg, akik önfeláldozással és emberfeletti erőfeszítéssel lehetővé tették, hogy ezek a gyerekek a versenyen részt vehessenek.

Papp Tibor, az ELTE Bolyai János Általános Iskola és Gimnázium igazgatója bevezetőjében egy mobiltelefont mutatott a népes kis közönségnek, felhívva a figyelmüket arra, hogy e fejlesztés mögött is matematika példák megoldásának sora áll. Azt kívánta a diákoknak, hogy azzal a tudással, amit megszereztek, tegyék szebbé és jobbá a világot. Az iskolaigazgató köszönetet mondott a pedagógusoknak, akik megosztják az ismereteket, és a szülőknek, akik megerősítik a gyerekeiket abban, hogy a tudás érték, és öt-tíz-húsz év múlva is az lesz. Köszönetet mondott valamennyi szervezőnek, kiemelten Horváthné Sámson Andreának és Bogáthné Erdődi Juditnak.

Vas megyében évről évre növekszik a versenyen résztvevő csapatok száma, idén 193 csapat indult, plusz egy tanárcsapat, ők ötödik osztályos feladatokat oldottak meg rövidebb idő alatt. A megyében összesen 776 tanuló versenyzett, a 3-8. osztály mellett a 7-8. osztályban a gimnazisták is. Csapatok nemcsak Szombathelyről, hanem Sárvárról, Körmendről, Kőszegről, Szentgotthárdról, Vépről, Csepregről neveztek. A díjkiosztóra 46 csapatot hívtak meg, 36 pedagógus kapott oklevelet.

A tanár csapatot a Gothard Jenő Általános Iskola indította, akik a körzeti verseny eredménye alapján országos első helyezést értek el, így részt vesznek a verseny országos fordulóján. Név szerint: Horváth Győzőné Pintér Andrea, Sinkáné Timár Andrea, Némethné Gergácz Anita, Verrasztóné Tóth Ildikó.

Az ELTE Bolyai János Általános Iskola és Gimnázium négy éve bonyolítja a megyei versenyt és díjkiosztót – ez az iskola közösségének vállalása –, ezzel is tisztelegnek névadójuk emlékének. Fontosnak tartják a matematika népszerűsítését, támogatják az együttműködésnek teret adó tanulást. A szervezők köszönetet mondtak dr. Németh István rektorhelyettesnek, hogy az ELTE SEK befogadta a megyei verseny díjkiosztójának ünnepségét