A legtevékenyebb helyi csoport – Őrségváltás a Magyar Meteorológiai Társaságnál

Kocsis Marcell; Fotó: SEK-archív / Kleinhappel Miklós | 2018.10.15.
A legtevékenyebb helyi csoport – Őrségváltás a Magyar Meteorológiai Társaságnál

Október 9-én az egyetem C–épületének nagyelőadójában este hatkor egy nem szokványos összejövetelt és tisztújító gyűlést tartott az MMT szombathelyi csoportja: dr. Puskás János, a Savaria Földrajzi Tanszék főiskolai tanára tizenegy év eredményes munkája után adta át a társaság vezetését a következő generáció képviselőinek.

A nagyon gyakorlatiasan, gyorsan, ugyanakkor mégis emelkedett hangulatban zajló közgyűlés elején leköszönő helyi elnökként Puskás János ismertette a terveket, majd átadta a szót és a gyűlés levezetését a Budapestről érkezett Kovács Lászlónak, aki társelnökként az egész szervezet irányításában részt vesz. A társelnök először a saját nevében mondott köszönetet a szombathelyi oktató kimagasló munkájáért, majd Dunkel Zoltán, az MMT elnökének szavait tolmácsolta. Az elnök többek között megemlékezett arról a tényről, hogy a társaság helyi koordinálását és számos szakmai munkáját Puskás János oktatói és egyéb tevékenysége mellett végzi, tanárként pedig rengeteg diákot és hallgatót vont be sikeresen ennek az országos műhelynek a szárnyai alá; ezzel a tudományos ismeretterjesztést is szolgálta. Puskás János továbbá egyedülálló hagyományt teremtett a kőszegi Szőlő és Klíma Konferencia sorozattal, amelyet idén már tizedik alkalommal rendeztek meg a vasi városkában, tért ki a közelmúlt eredményeire is az elnöki levél.

Kovács László társelnök is a “tanári erőforrásokkal való” sáfárkodást emelte ki köszöntőbeszédében, és osztotta az elnök abbéli reményét, hogy a professzor továbbra is aktív motorja marad az MMT helyi szervezetének, utalt ezzel a folytonosság nélkülözhetetlenségére is. Felidézte a tanár úr mozgalmas pályáját, kacskaringós útját a földrajz tudománya felé, majd beszélt a civil élet fontosságáról, ami véleménye szerint Szombathelyen különösen erős: köszönet illeti ezt a missziót. A társelnök ezután levezette a tisztújítást, amely során egyhangúlag, illetve egyetlen tartózkodással választották meg a jelölteket: dr. Gadányi Pétert, a Savaria Földrajzi Tanszék egyetemi docensét titkárrá, dr. Kúti Zsuzsannát pedig új elnöknek tették meg az összegyűltek. Gadányi Péter ugyan külföldi kutatása miatt személyesen nem lehetett jelen, Kúti Zsuzsanna azonban az ő nevében is köszönte a beléjük vetett bizalmat, amire ígérete szerint igyekeznek majd rászolgálni.

“A hallgatóság majd eldönti, hogy sok vagy kevés volt-e, amit tettem, sikeres-e vagy nem sikeres.” - mondta nekünk Puskás János még a tisztújítási ceremónia megkezdése előtt, amelyet a saját, eddigi elnöki tevékenységének ismertetésével zárt le. Az előadás pedig, ahogyan a későbbi hozzászólásokból is kitűnt, magáért beszélt. A tanár úr előbb a Magyar Meteorológiai Társaság keretében tartott 109+1 előadást mutatta be (amelyben a plusz 1 jelen gyűlést jelképezte), de kitért a Magyar Földrajzi Társasággal és más szervezetekkel közös munkákra és találkozókra is. Tanítványaink a katedrán címmel a hallgatók is bemutatkozhattak az MMT keretein belül, harmincnál több diák tartott 41 előadást: ezek a lehetőségek a későbbi tudományos pályán való elindulásban is megerősítettek sokakat.

Az MMT vasi szervezete évről évre hirdetett és hirdet középiskolásoknak illetve egyetemistáknak fotó- és plakát-pályázatot, ezeket általában a Meteorológiai Világnap idejére időzítették. A fentiek mellett Puskás János leginkább a konferencia szervezést és részvételt emelte ki, mint az ő és a helyi szervezet tevékenységének legfontosabb elemeit: ezek közül is kiemelkedik a már említett Szőlő és Klíma Konferencia, ez a professzor saját, szakmai elismeréseket szép számmal hozó ötletéből valósult meg. Kőszegen a 18. század közepe óta vezetik a Szőlő jövésének könyvét, amelyben a mezőgazdasági vonatkozásokon túl rengeteg időjárással is összefüggő adat olvasható: többek között a könyv által nyújtott hagyomány segítségével kötik össze minden évben a borok és a meteorológia tudományát a konferencián résztvevő tudósok és érdeklődők. Összesítve 490 szerzőtől 193 előadás hangzott el a tíz év alatt, de lassan időszerű lesz a 11. konferencia szervezése is, ahol az oktató szintén fokozatosan adja át a stafétát kollégáinak.

Kovács László és az előadáshoz hozzászóló hallgatóság is tiszteletét és megbecsülését fejezte ki a kimagasló szakmai és szervezési tevékenységért, amely számszerűleg is kiemelkedik az MMT bármelyik csoportjából. Puskás János pedig, az előadás és az elhangzottak alapján, fokozatosan, minden segítséget megadva azt szeretné, hogy ezt az örökséget újra és újra megújítsák az őt követők.