A legjobbak képviselhetik hazánkat a diákolimpián

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2020.03.09.
A legjobbak képviselhetik hazánkat a diákolimpián

A világ legszínvonalasabb szaktárgyi megmérettetésén, a Nemzetközi csillagászati és asztrofizikai diákolimpián is megmutathatják tudásukat a 2019/2020-as tanévi kárpát-medencei középiskolás csillagászati verseny március 7-8. között megrendezett nyilvános döntőjén, Szombathelyen, a Savaria Egyetemi Központban legjobb teljesítményt nyújtott diákok.

A diákolimpiához hasonló felépítésű próbatételen, csillagászati, fizikai, matematikai ismereteiket, valamint számítógépes adatelemzési és képfeldolgozási készségüket is mozgósítaniuk kellett a versenyző középiskolásoknak. Ők azok, akik a három felvezető fordulón sikeresen túljutottak, és az elért pontszámuk alapján kiérdemelték a döntőbe kerülést.

Hegedűs Tibortól, a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatórium igazgatójától, a diákolimpia nemzeti koordinátorától megtudtuk, a Nemzetközi csillagászati és asztrofizikai diákolimpiát 2007 óta rendezik meg, minden évben más országban. Magyar diákok 2011 óta indulnak rajta.

Olimpiai kerettag a kárpát-medencei döntő első tíz helyezettjéből lesz, nekik van esélyük arra, hogy a verseny utáni féléves felkészítést követően bekerüljenek a top ötbe, azok közé a középiskolások közé, akik majd képviselhetik az országot, idén Kolumbiában.

A nemzeti döntőt hazánk csillagászati, asztrofizikai szempontból jelentős településein szervezik meg, tette hozzá Hegedűs Tibor.

Szombathely több szempontból is megfelel ennek a követelménynek. A városban található az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriuma, valamint a Savaria Egyetemi Központban saját planetárium és csillagvizsgáló működik, és jól ismeri a szakma azt a projektet is, amely révén Kolláth Zoltán, a Fizikai Tanszék vezetőjének irányításával a SEK a fényszennyezés-kutatások központja, mondta Hegedűs Tibor.

A verseny március 7-i, szombati megnyitóján Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese a házigazda nevében diákok, illetve az őket elkísérő szülők és tanárok előtt arról beszélt, hogy az efféle versenyeket egy pedagógusképző intézménynek nem csak kötelessége, hanem küldetése is támogatni.

A rektorhelyettes méltatta a versenyzők felkészítő tanárai által hosszú évek óta végzett áldozatos tehetséggondozó munkát, a fiataloknak pedig azt tanácsolta, higgyenek abban, hogy a tehetségük és a szorgalmuk meghozza az eredményét.

Jankovics István csillagász, a zsűri elnöke megnyitó beszédében elmondta, a 2019/2020-as tanévi kárpát-medencei középiskolás csillagászati verseny nyilvános döntőjén hat város tizenegy középiskolájának tizenkilenc tanulója ad számot tudásáról.

Az elnök felidézte: a Nemzetközi csillagászati és asztrofizikai diákolimpián az elmúlt években a magyar diákok egy ezüst- és több bronzérmet, valamint számos kiemelt dicséretet szereztek.

Jankovics István példaként állította a versenyzők elé az ezüstérmes Bécsy Bencét és a bronzérmes Dálya Gergelyt, akik jelenleg az ELTE doktorandusz hallgatóiként nemzetközi együttműködésben végeznek a gravitációs hullámokkal kapcsolatos kutatásokat. Mint elmondta, az ő tevékenységük irányjelző a döntősök számára.

Beszéde végén a zsűri elnöke úgy fogalmazott, a 2019/2020-as tanévi kárpát-medencei középiskolás csillagászati verseny döntőjén történő szereplés belépő a hazai felsőoktatásba és tudományos életbe.

A megnyitót követően a diákok szombaton előbb az elméleti, majd az adatfeldolgozási fordulón adhattak számot tudásukról, amelyeket este az észlelési (távcsöves) forduló követett. Vasárnap a planetáriumi forduló következett.

A középiskolások teljesítményét ötfős zsűri értékelte, az eredményhirdetésre vasárnap kora délután került sor.

Az eredményekről, valamint a csillagászati és asztorfizikai diákolimpiáról itt lehet tájékozódni.

A legjobbak képviselhetik hazánkat a diákolimpián

A legjobbak képviselhetik hazánkat a diákolimpián

0

/

0

0

/

0