A legjobb publikáció díját hozták el

ELTE PPK – SEK | 2023.03.21.
A legjobb publikáció díját hozták el
Az Európai Szociálpszichológiai Társaság szaklapjának szerkesztősége 2003 óta minden évben kiválasztja az előző év legjobb kéziratát, amelyet a tanulmány első szerzője a doktori fokozata megszerzésétől számított három éven belül publikált. Az idei nyertes cikk szerzői között van egy szombathelyi oktató, Lantos Nóra Anna, a Pedagógiai és Pszichológiai Intézet egyetemi adjunktusa is.

Nyúl Boglárka és szerzőtársai, Lantos Nóra Annán kívül Kende Anna, valamint Stephen D. Reicher (University of St. Andrews) nyerték 2023-ban a European Journal of Social Psychology folyóirat Early Career Best Manuscript díját The limits of gender and regional diversity in the European Association of Social Psychology című írásukkal.

A tanulmány alapjául szolgáló kutatásban az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar által vezetett munkacsoport a European Association of Social Psychology (ESAP), az európai szociálpszichológusok első számú szervezetének tényleges működési adatait szembesítette a tudományterület által képviselt legfőbb erkölcsi alapelvekkel.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a nők és a nem Nyugat-Európában dolgozó kutatók milyen mértékben vesznek részt a szervezet eseményein, az irányításban, és tevékenységüket mennyire ismerik el a közösségben.

A szociálpszichológia fontos törekvései közé tartozik a diszkrimináció elleni küzdelem eszköztárának megteremtése, az egyes társadalmi csoportokkal szembeni előítéletesség csökkentése, és általában a társadalmi egyenlőség és igazságosság előmozdítása. Különösen izgalmas tehát szembenézni azzal, hogy a szociálpszichológusok szakmai szervezete milyen mértékben volt képes kutatói meggyőződését érvényre juttatni a saját gyakorlatában.

A tagsági adatok elemzése alapján kiderül, a szociálpszichológusok legnagyobb európai szakmai szervezetében is érvényesül az üvegplafon.

Ugyanakkor az is igaz, hogy az 1960-as évek véghez képest, amikor a szervezet vezetésében és a vezető szakfolyóirat szerkesztőségében is kizárólag férfiak vettek részt, mindenképpen óriási az előrelépés.

Az első fontos lépést az EASP már megtette azzal, hogy lehetőséget biztosított arra, hogy kutatás tárgyává váljon a téma, amelynek eredményeképp minden érintett számára hozzáférhető tudományos publikáció szembesíti a szakma képviselőit az itt vázolt tendenciákkal. Elismerésre méltó lépések történtek a nők nagyobb reprezentációja terén a döntéshozó testületekben is. Szintén kedvező tendenciák látszódnak a szervezet folyóiratainak szerkesztőbizottságaiban.

A cikk magyar nyelvű összefoglalója IDE KATTINTVA olvasható.