A jég káros hatásai

Miért lengenek a távvezetékek? Hogyan lehet hatékonyabbá tenni a szélerőműveket?

2017.11.15.
A jég káros hatásai

Az energia szállító és átalakító berendezések dinamikai problémáival foglalkozik kutatásai során dr. kollár László, az ELTE IK Savaria Műszaki Intézetének oktatója.

Vizsgálatainak egyik fő kérdése, hogy miért lengenek a távvezetékek és ez milyen gondokat okoz. Lengetheti a szél, de „beleng” akkor is, ha sok jég rakódik rá, majd lehull. Például ütés következtében (nekirepül egy madár), amely egy hullámot indít el rajta, ekkor nemcsak a vezeték változtatja meg a helyzetét, hanem a rárakódott jég is, megrepedezik, megtörik, és leesik. A lengésből adódóan probléma lehet, hogy két magasfeszültségű vezeték túl közel megy egymáshoz, és „átütés” jön létre közöttük. A felébredő nagy erők tönkretehetik a felfüggesztést, vagyis az oszlopot is. Extrém esetben a tartóoszlop kidől.

Amint a kutató elmondta, a második vizsgálati problémája, hogy milyen a szélerőművek lapátjának alakja. Figyelembe kell venni, hogy jegesedési körülmények között is kell működnie. Ha jeges lesz a lapát, megváltozik a geometriája, ennek következtében másként áramlik a levegő a lapát körül, veszteségesebb, kevésbé hatékony lesz a szélerőmű működése.  Lehet olyan nagy a jégterhelés, hogy le is kell állítani, mert tönkreteheti a szerkezetet. A cél a lapát alakjának meghatározása a jegesedés figyelembe vételével. Meg tudjuk növelni a szélerőmű működési tartományát, hogy nehéz időjárási körülmények között is használható legyen.

Dr. Kollár László az Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések EFOP-3.6.1-16 A felsőoktatási rendszer K+F+I szerepvállalásának növelése intelligens szakosodás által Sopronban és Szombathelyen című projekt 2. alprojektjének koordinátora. A 2. alprojekt célja az energia átalakító és szállító rendszereket, szerkezeteket érő dinamikus hatások vizsgálata, melyek jelentősen lecsökkenthetik azok élettartamát vagy működési tartományát.