A hazai duális képzésben résztvevő hallgatók 11,5 százaléka a SEK-en tanul

Kleinhappel Miklós | 2018.02.09.
A hazai duális képzésben résztvevő hallgatók 11,5 százaléka a SEK-en tanul

Ezzel a SEK a legnagyobb duális képzőhely. Erről sajtótájékoztatón dr. Németh István rektorhelyettes beszélt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szerdán sajtótájékoztatót tartott a Savaria Egyetemi Központban dr. Németh István, Hende Csaba, Szombathely parlamenti képviselője, az Országgyűlés alelnöke és Puskás Tivadar polgármester a SEK-en szeptembertől nyolc szakon induló középiskolai tanári képzés kapcsán.

A médiaeseményen szó volt a SEK 2015-ben indult gépészmérnök képzéséről annak apropóján, hogy a rektorhelyettes az elmúlt héten a Nemzetgazdasági Minisztériumban részt vett egy, a duális képzések jövőjével kapcsolatos egyeztető megbeszélésen.

Dr. Németh István szavai szerint a SEK teljesítette korábbi ígéretét, a gépészmérnök képzés országosan is jelentős. „Nem vallottunk szégyent, sikeresek vagyunk” – tette hozzá. Az eredményeket számok bizonyítják: a hazai duális képzésben résztvevő hallgatók 11,5 százaléka a SEK-en tanul, ezzel az intézmény a legnagyobb a duális képzőhelyek között, a harmadik legtöbb duális hallgatót fogadó képzőhely pedig a képzés egyik partnervállalata, az LuK Savaria Kft. – hangzott el.

A jövőbeni tervekről szólva a rektorhelyettes elmondta: a pedagógushiány a szakiskolákban is egyre nagyobb probléma, ezért a gépészmérnök képzésre alapozva mérnöktanár szak indítását tervezi a Savaria Egyetemi Központ.

Dr. Németh István úgy fogalmazott, hogy a SEK képzésinek egy része az automatizálást, vagyis látszólag az „elembertelenedést” segíti, de ezek valójában az emberek tehermentesítéséről szólnak, ám az intézmény egyúttal erősíti humán képzési területét is, jó példa arra a szeptembertől induló középiskolai tanári képzés.

 

A fotó illusztráció, forrás: a Szombathelyi gépész Facebook-oldala