A fizika az erőssége az országos történelemverseny győztesének

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.04.16.
A fizika az erőssége az országos történelemverseny győztesének

Jeszenői Sára, a Kecskeméti Református Általános Iskola nyolcadik osztályos diákja szerepelt a legjobban a hetedik és nyolcadik évfolyamos tanulók számára rendezett országos történelem tantárgyi verseny döntőjén Szombathelyen.

Az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ huszonhatodszor volt szervezője és házigazdája a hetedik és nyolcadik évfolyamos tanulók számára rendezett országos történelem tantárgyi verseny döntőjének. Idén huszonegy diák versenyzett a Savaria Egyetemi Központban április 12-én és 13-án (pénteken és szombaton).

Pénteken délután az ország minden részéből érkezett kis „történészekkel” és kísérőikkel telt meg a verseny megnyitójául szolgáló forrásközponti Konferenciaterem.

A házigazda nevében dr. Bakó Balázs intézményegység-vezető, pedagógiai szakértő elmondta, a megmérettetésen országszerte összesen négyezeregyszázan indultak, háromszáznyolcvanhatan jutottak tovább a megyei fordulóba, akik közül a legjobb huszonegy hetedikes és nyolcadikos mérettetheti meg magát a döntőben. „Már most gratulálok nektek, mert a legjobb huszonegybe is dicsőség bekerülni” – hangzott még el.

A zsűri elnöke, Zrinszki János, a Győrvári Béri Balogh Ádám Általános Iskola tanára folytatva a fenti gondolatokat, köszöntőjében a versenyekkel kapcsolatos tapasztalatairól szólva arról beszélt, hogy a diákok környezete sok esetben kudarcként éli meg, ha a gyerekek nem nyernek egy versenyen, holott például az országos döntőbe kerülni – megfogalmazása szerint – nem semmi. Ha ezt nem veszik észre az iskolaigazgatók, vagy bárki más, akkor fel kell hívni rá a figyelmüket, tette hozzá – szavai nagy tapsot kaptak.

Az idei megmérettetés is írásbeli és szóbeli fordulóból állt. A verseny témája a magyar őstörténet, valamint az ókori Róma, a középkor és az Árpád-ház története. A diákok a versenykiírásban megjelölt kötelező irodalomból készülhettek fel a várható kérdésekre. A – pénteki – írásbeli fordulón kilencven perc állt a versenyzők rendelkezésére, hogy megoldják a feladatsort. A szóbeli fordulókra szombaton került sor.

A szombat délutáni eredményhirdetésen minden résztvevő emléklapot és ajándékcsomagot kapott.

Az országos döntőn első helyezést elért diák felkészítő tanára kérdéseinkre válaszolva a versenyt nagyszerű értékhordozásnak nevezte. Telekes Tamás elmondta, a megmérettetés, kezdve az arra való felkészüléstől, egészen addig, ahogy a versenyzőknek számot kell adniuk a tudásukról, a diákok önfejlődésének fontos állomása, tapasztalataikat a későbbi tanulmányaik során is kiválóan tudják majd kamatoztatni.

Sárát annak ellenére sem kellett biztatni a versenyen történő részvételre, hogy reál érdeklődésű, a fizika az erőssége, már országos fizikaversenyen elért negyedik helyezéssel is büszkélkedhet, a jövőben is fizikával kapcsolatos tanulmányokat szeretne folytatni. Sára felkészülését nehezítette, hogy a megyei döntő és a középiskolai felvételi szóbeli fordulójának időpontja közel volt egymáshoz, ennek ellenére sikerrel vette az akadályokat.

„Nagyon tehetséges, motivált diák, és jobban tudja a történelmet, mint én”

– jellemezte tanítványát Telekes Tamás.

Sára tavaly is elindult a versenyen, akkor a megyei fordulóig jutott. Idén az alaposabb felkészülés meghozta az eredményét. Sára az írásbeli fordulót nehezebbnek találta, mint a szóbeliket, bár ez a pontszámán nem látszik, hiszen ebben a fordulóban ő szerezte meg a legtöbb pontot, végül hét ponttal előzte meg a döntő második helyezettjét.

A verseny eredményeiről az SRPSZKK weblapján lehet tájékozódni.

A fizika az erőssége az országos történelemverseny győztesének

A fizika az erőssége az országos történelemverseny győztesének

0

/

0

0

/

0