A fényszennyezés projekt kutatási eredményeiről számoltak be

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2022.01.05.
A fényszennyezés projekt kutatási eredményeiről számoltak be

Milyen módszerekkel vizsgálható a fényszennyezés? Milyen hatással van a fényszennyezés a vonuló madarakra és a növényekre? Milyen lehetőségei vannak a fényszennyezés terepi oktatásának a természetjáró turistautakon? Másokon kívül ezekről tartottak előadást a témák kutatói az ELTE szombathelyi campusán.

A Savaria Egyetemi Központ vezetésével, az egri Eszterházi Károly Egyetemmel és a Kaposvári Egyetemmel partnerségben tudományos konzorcium ténykedett az EFOP-3.6.2-16-2017-00014 számú, Nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén című projekt keretében az elmúlt harmincnyolc hónapban.

Az összegyűlt tudományos eredményekről a projektzáró rendezvényt megelőzően a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ a Magyar Tudomány Hetének keretében tartott konferenciát. A rendezvényen tizenkét előadást lehetett meghallgatni, valamint az elhangzottakról eszmecserét folytatni.

A nemzetközi együttműködésben, Kolláth Zoltán egyetemi tanár szakmai irányításával megvalósult vizsgálatok kiterjedtek Magyarország fényszennyezettségi állapotának felmérésére. A projektben két hazai településen épült ki a környezet szempontjából is optimális közvilágítás, amely támogatja a tudományos munkát, és mintaértékű környezetbarát megoldás lehet akár határainkon túl is.

A konferencián elhangzottakról az érdeklődők írott formában is tájékozódhatnak majd: a közeljövőben a kutatók publikációit csokorba gyűjtő szakmai kiadvány jelenik meg.

A fényszennyezés a környezeti ártalmak egyik kevésbé ismert formája, amire érdemes odafigyelni, hiszen akár kis mennyiségű, rossz időben érkező fény is megzavarhatja az előlények belső óráját, a hormonok termelését, de akár a teljes ökoszisztémat is károsan érintheti.

A fényszennyezés projekt kutatási eredményeiről számoltak be

A fényszennyezés projekt kutatási eredményeiről számoltak be

0

/

0

0

/

0