A felsőoktatásban tanulni családi vállalkozás

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.02.15.
A felsőoktatásban tanulni családi vállalkozás

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően az ELTE Savaria Egyetemi Központ (SEK) idén is három nyílt napot tartott az általános felvételi eljárásban. Az utolsóra február 5-én este került sor, amelyen a továbbtanulás pénzügyi oldaláról szakértőkkel beszélgethettek az érdeklődők.

 

A nyílt nap találóan a Rendhagyó szülői értekezlet címet kapta, hiszen a szervezők elsősorban a felvételizők szüleihez szóltak. Ennek oka, hogy – Gaspari Gábor, a Savaria Campus Iroda munkatársának megfogalmazása szerint – a felsőoktatásban tanulni családi vállalkozás, még az állami ösztöndíjas képzések esetében is havi több tízezer forintos költséggel kell számolni. Különösen igaz ez akkor, ha az egyetemista lakóhelyétől messze tanul, és utazásra, albérletre is pénzt kell áldozni. Az ELTE Szombathelyen van, Vas megyéből és a környező megyékből senkinek sem kell a fővárosba utazni ahhoz, hogy az ország legkiválóbb és legnépszerűbb egyetemének hallgatója legyen, hangsúlyozta Gaspari Gábor, aki kiemelte, nincs „nagy” és „kis” ELTE, tanulmányaik befejeztével a hallgatók Budapesten és Szombathelyen is ugyanazt az ELTE-diplomát kapják, amelyen „még a bélyegző is budapesti”. A SEK szorgalmasabb hallgatói ösztöndíjaik segítségével könnyedén fedezhetik egyetemi éveik költségeit. (A Szombathelyen megszerezhető ösztöndíjakról a közelmúltban itt írtunk.)

Németh Péter, az ELTE SEK Tanulmányi Hivatal vezetője egyebek mellett tisztázta a röghöz kötés fogalmát, beszélt az állami ösztöndíjas és a költségtérítéses képzések közötti különbségekről, az ezek közötti átjárhatóságról.

Márkus Attila felsőoktatási szakértő, a Diákhitel Központ munkatársa sok máson kívül arra hívta fel a figyelmet, hogy a diploma megszerzése anyagi ráfordítást is igényel, de megtérülő „befektetés”, hiszen a statisztikák szerint jelenleg Magyarországon a diplomásoknak nem csak a fizetésük, hanem a munkahelymegtartó képességük is sokkal jobb, mint a középfokú végzettségűeké.

Az ELTE SEK képzéseiről az intézmény felvételi oldalán lehet tájékozódni: https://sek.elte.hu/felveteli-2019-20

A felsőoktatásban tanulni családi vállalkozás

A felsőoktatásban tanulni családi vállalkozás

0

/

0

0

/

0