A Berzsenyi-brand tovább él

A hatvanéves szombathelyi felsőoktatást ünnepelte az egyetem

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.10.25.
A Berzsenyi-brand tovább él

Közel negyvenezren szereztek diplomát az elmúlt hat évtizedben az ELTE Savaria Egyetemi Központban (SEK), illetve jogelőd intézményeiben. Az egyetem hatvan év történetének felelevenítése mellett öregdiák, hallgatói és munkatársi közösségének sokszínűségét is megmutatta a szombathelyi felsőoktatás jubileumát ünneplő rendezvénysorozata keretében október 18-án megtartott központi ünnepnapon.

Ahogy arról bevezető konferálásában az első helyszínen, az Agora – Savaria moziban megrendezett ünnepségen Merklin Ferenc, öregdiák beszélt, 1959 szeptembere jelentős változásokat hozott Szombathely életében: a korábbi Faludy gimnázium épületében megkezdte működését a Szombathelyi Állami Tanítóképző Intézet, ezzel a városban felsőfokú képzés indult.

Ünnepi köszöntőjében Borhy László, az ELTE rektora elmondta, a város szülötteként örömmel tölti el a szombathelyi felsőoktatás elmúlt évtizedekben tapasztalt fejlődése, és az, hogy mostanra a Savaria Egyetemi Központ működése fenntartható pályára került. Az intézményben nagy hagyományokkal rendelkező pedagógusképzés népszerűségét jelzi, hogy a képzési terület változatlanul őrzi vezető szerepét. A rektor véleménye szerint a siker kulcsa a múltból eredő tudásbázisra alapozott innovatív megközelítés és a hagyományokra építő fejlődés igénye. Az ELTE 2018-ban alakult új szombathelyi egysége, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) célja, hogy a jövőben is jól képzett, immár a 21. század elvárásainak megfelelni tudó pedagógusokkal lássa el a régiót.

Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese, a BDPK igazgatója hangsúlyozta, egy város felsőoktatás nélkül nem város, csupán település. Elhangzott, az intézmény az elmúlt évtizedekben mindent megtett annak érdekében, hogy adjon valamit a régiónak, az itt végzett hallgatók világszerte hírét vitték a Berzsenyi-brandnek, megteremtve ezzel a múlt és jövő közötti folytonosságot. Németh István a szombathelyi felsőoktatás jövőképét fogalmazta meg akkor, amikor arról beszélt, hogy a BDPK célja, hogy a pedagógusképzés a társadalomban ismét húzóágazattá váljon. Az ELTE felismerte, hogy a pedagógusok jelentik a társadalom gerincét, a Berzsenyi-brand a BDPK-ban él tovább, ugyanakkor a szombathelyi campus a gazdaságtudományi, a gépészmérnöki és a sporttudományi képzések révén további erős lábakon áll, mondta Németh István.

Rádli Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai főtanácsadója felhívta a figyelmet rá: ebben a tanévben azt is ünnepeljük, hogy negyvenöt éve vált az intézmény főiskolává, létrejött a Szombathelyi Tanárképző Főiskola, és ekkortól, 1974-től erősödött meg a napjainkban is meghatározó tanárképzési profilja. Az elmúlt évtizedekben a számos átalakulás ellenére az intézményrendszer nem változott: a Dunántúl nélkülözhetetlen pedagógusképzői Szombathelyen és Pécsen találhatók. Az ELTE szombathelyi campusa felé továbbra is az az elvárás, hogy a biztosítsa a régió pedagógus szükségletét, mondta a főtanácsadó, hangsúlyozva, egy ország értelmiségi képzésében a pedagógus szerep kell, hogy a társadalom alapját jelentse, a pedagógus rakja le azokat az alapokat, amelyekre a társadalom mindenfajta képzése, szakmája épül. Rádli Katalin azt kívánta, az intézmény tudja bizonyítani, hogy ebben a térségben a felsőoktatás egyik legfontosabb szakterülete a jövőben is a pedagógusképzés lesz.

Gál László, professor emeritus, egykori főigazgató visszaemlékező gondolataiban összefoglalta a szombathelyi felsőoktatás történetét, kiemelve a legfontosabb vezetőket, oktatókat és munkatársakat. Mint elmondta, a tanítóképzés felsőfokúvá válásának idején a régióban a nagyhírű Pápa, Kőszeg, Zalaegerszeg és Székesfehérvár helyett Szombathely lett a képzés székhelye, mivel „a szombathelyi és a Vas megyei vezetés akarta legjobban az intézményt”. Az új intézménybe tódultak a jelentkezők, és már a kezdetekkor felmerült a szakkínálat bővítésének lehetősége. Gál László úgy vélte, az 1962-ben közös akarattal, az országban egyedülállóan megkezdődött népművelő–könyvtáros képzés elindulása tette lehetővé, hogy ma egyetemként beszélhetünk a szombathelyi felsőoktatásról. Gál László szavai szerint napjainkban az ELTE rangot ad, mely a minőség hangsúlyozásával nyer értelmet.

A szombathelyi születésű Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár, öregdiák levélben köszöntötte a hatvanéves jubileumot. Mint írta, ha értő és gondos tanárok adják át a különböző elméleti és gyakorlati ismereteket, akkor kivirágzik a világot kicsiben vagy nagyban megváltoztató tehetség. A szombathelyi felsőoktatásnak nemcsak a régióban, hanem az ország egészét tekintve is rendkívül fontos hídfő szerepe volt és van, és további hatvanszor hatvan évben lesz is, hangzottak el az államtitkár gondolatai.

A Vas megyei államigazgatás nevében megszólalt Harangozó Bertalan, kormánymegbízott elmondta, a jubileumi tanévben azt ünnepeljük, hogy a Savaria Egyetemi Központ az ország legpatinásabb egyetemének keretében működik, és hogy a megyeszékhelynek rangos felsőoktatási intézménye van. A kormánymegbízott hangsúlyozta, felsőoktatás, művelt emberfők nélkül se a városnak, se az országnak, se Európának nem lesz holnapja, a ma egyetemi oktatóinak pedig elkötelezettséget és hitet kívánt „nehéz szolgálatukhoz”.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, öregdiák úgy fogalmazott, a Berzsenyi név hozzá hasonlóan sokak számára nem csupán egy brand, hanem az életük, és a jubileum alkalmából a megyei önkormányzat oklevelét adta át Németh Istvánnak.

Gergó Judit, a Magyar Rádió szerkesztője az öregdiákok nevében emlékezett a „fősulira”. Gergó Judit ugyan a magyar nyelv és irodalom–ének-zene tanár szakos diplomája megszerzését követően csupán nyolc évig állt a katedrán, de mint elmondta, a magyar nyelv és irodalom munkájának azóta is fontos része, az ének-zene pedig a szenvedélye.

A hatvanéves jubileum tiszteletére az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központja emlékérmet bocsátott ki, amelyet Veres Gábor szobrászművész készített. A BDPK a tanév során több alkalommal is emlékérmet ad majd át azoknak a partnereknek, kollégáknak, öregdiákoknak és jelenlegi hallgatóknak, akik elkötelezett munkát végeznek a szombathelyi felsőoktatás ügye érdekében, öregbítik Alma Materük jó hírnevét. Az első emlékérméket az ELTE SEK jogelőd intézményeinek főigazgatóinak és dékánjainak adta át az egyetem rektora és a BDPK igazgatója. Majd a fenntartó minisztérium, a megye és a város képviselőinek köszönték meg ekképp a több évtizedes támogatást és együttműködést.

Az ünnepségen műsort adtak az ELTE SEK egykori és jelenlegi hallgatói. Elsőként a Zenepedagógiai Tanszék két hallgatója, Hercz Balázs kürtön, Szalai Kamilla zongorakíséretében szólaltatta meg Felix Mendelssohn-Bartholdy Dal szöveg nélkül című zeneművét. Majd az ének-zene–magyar nyelv és irodalom szakon végzett Altsach Gergely, a Budapesti Operettszínház társulatának tagja Ábrahám Pál Viktória című operettjéből Koltay kapitány dalát, valamint a Honvédbanda című részt énekelte el. Szép Bence humorista, aki történelem–művelődésszervező szakon szerzett diplomát a Berzsenyi Dániel Főiskolán, vidám műsorával okozott önfeledt perceket.

A rendezvényen filmpremierre is sor került. Hatvan év hat percben címmel igazi összefogásban egy rövidfilm készült el, amelyben szerepel öregdiák és mai hallgató egyaránt, a készítők között mai hallgató és az ELTE SEK munkatársai is találhatók meg, akik munkájuk során a gazdag főiskolai–egyetemi film- és fotóarchívumokból merítettek. Ezt láthatta az ünnepség közönsége.

Az ünnepnap programja a Berzsenyi-szobornál koszorúzással folytatódott, amelyen közreműködött Csendes Máté, hallgató, Kosztolányi Dezső Üllői úti fák című versét a Kávészünet együttes megzenésítésében előadva.

Immár az egyetemi központ C–épület aulájában az elmúlt hatvan év fotóiból összeállított kiállítás megnyitója gazdagította az ünnepi programot, amelyen az anyag összeállítóinak nevében Lenkai Nóra, a Savaria Campus Iroda vezetője és Garas Kálmán fotóművész, a Vizuális Művészeti Tanszék óraadója beszélt a tárlat létrejöttének részleteiről.

Végül a Sportcsarnokban a tagjaik között öregdiákokat is tudható ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes, valamint Boglya Népzenei Együttes rövid műsora várta az résztvevőket. Pohárköszöntőt mondott az ELTE rektora és Rozgonyi Miklós, az ELTE gazdasági főigazgatója. Utóbbi tolmácsolta Scheuer Gyula kancellár üdvözletét, majd a kancellária nevében az eddigi fejlesztések, fejlődés és együttműködés folytatását ígérte a szombathelyi campusnak. Az ünnepnapot ugyanitt fogadás zárta, amelyen Máriás Zsolt, a Zenepedagógiai Tanszék oktatója zongorán közreműködve gondoskodott a hangulatos zenei aláfestésről.

A Berzsenyi-brand tovább él

A Berzsenyi-brand tovább él

0

/

0

0

/

0