1956: megemlékezés és tudományos rendezvény

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.11.11.
1956: megemlékezés és tudományos rendezvény

A kortárs amerikai sajtó írásai alapján idézték fel a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) hallgatói az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit, ezt követően az 1956-tal kapcsolatos nyugat-dunántúli eseményeket elevenítette fel a mártírhalált halt Szigethy Attila sorsának bemutatása által a Magyar Történelmi Társulat (MTT) helyi csoportjának tudományos rendezvénye az ELTE SEK október 23-i rendezvényén.

A Savaria Egyetemi Központ A magyarok néma sorokban álltak az utak mentén, és győzelmüket ünnepelték – avagy a magyar forradalom a kortárs nyugati sajtó tükrében címmel tartotta 56-os megemlékezését október 22-én.

Az összeállítást szerkesztő Katona Attila történész, egyetemi docens a rendezvényt bevezető gondolataiban elmondta, sokféleképpen lehet, és kell is emlékezni 56-ra, mert az eltérő, sőt, egymással szembenálló olvasatok jobban visszaadják a hatvanhárom évvel ezelőtti napok lelkesítő mámorát, a kétségbeesést, a hősiességet, a felszabadulás boldogságát, a társadalmat átjáró félelmet, mint a politikailag leegyszerűsítő kanonizált, heroizáló ünnepformák.

„A szabadságvágyat és a mindent felülíró népuralmat, néphatalmat csak az oximoronok dáridójával és a kognitív disszonanciák tobzódásával lehet érzékeltetni. E társadalmi keszonbetegségnek és jelenségnek csak nyomai, töredékei maradtak fenn. Ahány irányból közelítünk a problémához, annyiféle végeredményt kapunk” – hangsúlyozta Katona Attila.

Arról, hogy a forradalom és szabadságharc eseményeinek felelevenítéséhez miért az amerikai sajtóban megjelent írásokat hívta segítségül, a történész kifejtette:

„A távolság, a visszafogottság és az újvilági belpolitikai szempontok teljes hiánya néha világosabbá, egyszerűbbé teszi a vasfüggöny mögött zajló eseményeket. Talán úgy, ahogy ma mi is látjuk a körülöttünk zajló politikai katasztrófákat.”

A megemlékezésen közreműködött Szabó Angelika, Moór Vivien, akik a válogatott újságcikkeket olvasták fel, a zenei betétekről Csendes Máté és Doma Bence gondoskodott.

A rendezvényről készült videó ide kattintva tekinthető meg.

Ezt követte a Magyar Történelmi Társulat (MTT) helyi csoportjának tudományos rendezvénye a Forrásközpont Konferenciatermében.

A programot bevezetendő Polgár Marianna, nyugalmazott főiskolai docens, az MTT Nyugat-dunántúli Regionális Csoportjának elnöke elmondta, hogy a kortörténeti előadást tartó, valamint Szigethy-könyvét bemutató Borbély József, egyetemi docens, valamint Erdélyi János, az 56-os mártírról szóló dokumentumfilm egyik jelen lévő rendezője is kötődik az ELTE Savaria Egyetemi Központhoz, pontosabban annak jogelőd intézményeihez. Előbbi a történelem tanszék oktatója volt, utóbbi az 1980-as években szerzett népművelő–történelem szakos diplomát az akkori főiskolán.

A rendezvényen köszöntőt mondott Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese, aki úgy fogalmazott, hogy 1956-ban a világ egyik legnagobb hatalma ellen a maroknyi magyar nép a közösség erejét állította szembe. A rektorhelyettes emlékeztetett: ebben a tanévben hatvanéves a szombathelyi felsőoktatás, amelyet a Savaria Egyetemi Központ rendezvények sorozatával ünnepel. Ezek céljai között előkelő helyen szerepel a közösségépítés. Németh István hangsúlyozta, hogy az a közösség, amely megtalálja magában az erőt, akkor is helytáll, ha erős ellenfelei vannak, és ha a campus közösségének tagjai felismerik, hogy az erő bennük van, hogy egymás stabil támaszai, akkor biztos lesz az egyetemi központ jövője.

A rendezvény moderátora, Katona Attila, történész, egyetemi docens arról beszélt, hogy Szigehty Attilát – szavai szerint nem biztos, hogy szimpatikus megfogalmazással élve – „kis Nagy Imrének” is nevezik. Szigethy a regionális politikai központ vezetője volt, ezzel kiemelkedett a hazai és a dunántúli politikai folyamatokból, fejtegette a történész, hozzátéve, a Vas megyei 56-os eseményeket nézve Szigethynek van egy „testvérpárja”, Welther Károly, aki a Vas Megyei Nemzeti Bizottság vezetőjeként hozzá hasonló, de szerényebb pályaívet írt le.

Borbély József előadásán felidézte, sorsa 1989-ben, a soproni ellenzéki kerekasztal MDF-es tagjaként fonódott össze Szigethyével. Az 56-os mártírral kapcsolatos ismereteit már nyugdíjasként foglalta össze a Magyar Nyugat Könyvkiadó által 2018-ban kiadott Jogáért ki felkél című kötetben. Borbély József Szigethy Attilát jellemezve a régi baloldaliak és a kommunisták viszonyát leíró bibó istváni gondolatokat segítségül hívva elmondta, miután felhasználta céljai érdekében, számos antifasiszta szövetségeséhez hasonlóan őt is partvonalra állította, nevetségessé tette és öngyilkosságba hajszolta a sztálinista, rákosista hatalom.

Az érdeklődők végül megtekintették az „…És lába nyomán kinőtt a fű…” című 1991-ben készült, Erdélyi János és Zsigmond Dezső által elkészített dokumentumfilmet, amely Szigethy sorsán keresztül a kortársak elmondásai alapján részletesen felidézi a győri forradalmi eseményeket. 

1956: megemlékezés és tudományos rendezvény

1956: megemlékezés és tudományos rendezvény

0

/

0

0

/

0